Dimma, fiskar, brownie och hemlängtan

När det inte är byggarbetarna som skriker och gormar så är det finnarna! Inatt vaknade vi av ett himla liv i korridoren. Någon höll på att banka på dörrar och plinga helt galet. Självklart var det finnarna, vilket man hörde eftersom de skrek så högt! Suuuuck! På morgonen hörde vi dom prata och det visade sig att en av dem hade tappat bort sin rumsnyckel, grattis alltså! Bögen hade tydligen varit så full att han hade fallit in i en buske när han skulle pissa, puuust! Förutom den störningen sov jag helt bra!


På morgonen kikade vi ut genom fönstret... det blåste och var dimmigt och tråkigt, men det regnade inte så vi bestämde oss för att fara till Shanghais akvarium. Vi hoppade på metron dit och köpte biljetter, de kostade 12 euro. Var nog värt pengarna! Där fanns en massa intressanta fiskar och världens längsta undervattenstunnel. Kineserna verkar vara lite fixerade vid att ha världens längsta, största, högsta osv. Nu håller de ju på att bygga världens högsta byggnad här också. Enda felet på akvariet var att det var en massa idiotkineser som höll på och bankade på glasrutorna och tog foton med blixten på fast det uttryckligen stod att man absolut inte fick göra det! Jag skulle förstå om barn gör det som inte förstår bättre, men man blir så störd när vuxna människor inte har förstånd i huvudet! Man skulle ha haft lust att buffa dom till hajarna, haha. Där fanns jättesöta sälar och pingviner, men jag började tycka så synd om dem för de hade så små akvarium och simmade bara av och an hela tiden, nåååv :S


Efter att vi hade gått igenom akvariet gick vi och åt en nudelsoppa. Sedan funderade vi på vad vi skulle göra efter det och vi är ju såna idioter så vi kom fram till att vi tar metron till chokladcaféet och äter varsin brownie. Denhär dagen har gått jättelångsamt fast vi har hunnit med mycket, ööh, vet inte riktit om det där stämmer ihop men orkar inte fundera mer på det. Vi satt ganska länge på caféet och var omringade av amerikaner som bara pratade om LA hit och LA dit och sina lyxvillor och lyxbilar. Så man fick ganska snabbt sår i öronen och vi bestämde oss för att fara och kolla in shoppingcentret där vi brukar träna. Där fanns fullt med små butiker och man blev helt överväldigad. Vi orkade inte vara där så länge utan klev ganska snabbt på bussen hem.


Jag måste säga att jag längtar otroligt efter lugnet hemma! Inga kineser, inga ljud, ingen trafik och ren luft. Det ska bli så sköööööönt! Fick förresten ett jobberbjudande idag också... skulle få jobba på leksaksbutiken ovanför Cittare, vet inte om jag skall ta det eller inte ännu, men skulle säkert kunna vara helt okej. Men det är ju kvällar och helger på den arbetsplatsen också...


Usch nu fick jag hemlängtan! Man blir så irriterad på det här kommunistlandet! Nu har de spärrat You Tube också eftersom man kan kolla på protesterande tibetanska munkar där! Alltså puuuust! Jag fattar inte hur människorna här klarar av att bli kontrollerade av staten på det viset. Det är ju sjukt! Men de vet väl inte av något annat. De tycker ju att deras land är "The Middle Kingdom", dvs. de är i mitten, de är bäst och de behöver inte ha så mycket kontakt med omvärlden. Hm... inte märks det väl att jag håller på att få fel av landet, människorna och kulturen? :)


Nu är det nog dags att hoppa i duschen tror jag och tvätta av mig dagens damm. Saknar er!


Tygmarknad

Idag har det känts lite bättre som tur! Sov gott inatt och stördes bara lite av byggjobbarna :) Hade väckning klockan 10 och steg till och med upp direkt. Vi fixade oss i ordning och gick ut för att hoppa på bussen till tygmarknaden. Jag gick först och tog ut pengar från automaten så att jag skulle kunna köpa något...men...automaten ville inte ge mig några pengar utan spottade bara ut ett kvitto där det såg ut som om det hade tagits pengar från mitt konto. Hm, då blev man ju lite fundersam! Nå, jag fick helt enkelt fara utan pengar till tygmarknaden och vi filosoferade att det kanske bara är bra, för då hinner jag fundera ut exakt vad jag vill ha och vet lite om utbudet. Vi skulle ju träffa Karolin halv 12, men bussresan tog längre än vi hade trott, så denhär gången var det vi som var försenade, hups :) Nå, vi behövde ju inte skämmas... fast de gjorde jag iaf!


Tygmarknaden var i en stor byggnad och området var sjaskigt! Där fanns tre våningar som var fullproppade med en massa butiker som helt enkelt sydde upp kläder och där fanns hur mycket tyger att välja på som helst. Kommer att bli så svårt att bestämma sig! Det var bra att fara dit med Karolin så fick vi veta lite hur mycket man skall betala. Måste säga att Karolin är väldigt hård på att pruta :) Men det ska man ju vara här också! Vi blir skickligare och skickligare för var dag som går :D Innan vi kommer härifrån är vi väl proffs, haha! Funderade just att vi kommer att börja pruta i Finland också och sen när de inte springer efter oss och säger att vi får varan för det pris vi bjuder är vi säkert helt förvånade, haha. Nä, men man kan ju alltid försöka pruta i Finland också, lite rabatt kan man ju få.


Jag köpte ingenting idag, men Karolin sydde upp en klänning för 24 euro. Den blir säkert jättefin! Går till knäna med halterneck i ljusblått. Hon kinkade ganska länge innan hon fick den till det priset och innan hon fick dem att förstå hur hon ville ha den. Jag hittade ett jättefint tyg med rosa blommor på som jag vill göra en klänning av. Problemet är bara att välja ut modell! Kommer att bli supersvårt. Jag har också bestämt att låta sy upp en jacka (eller två :D) men där har jag samma problem; vet inte riktigt hur jag vill att den ska se ut. Karolin handlade också en kinesisk klänning i ett jättefint rött tyg med svarta blommor. Jag skulle gärna också ha en sån, men jag har kommit fram till att jag skulle se ut som en korv i den, hehe... så tror att jag skippar det faktist.


Vi yrade och på där ett tag och kom fram till att Shanghai sista slutligen är ganska litet, för vi träffade på Anne och hennes mamma medan vi var där och Karolin träffade också en annan bekant! Man skulle inte tro att man ser någon bekant i en såhär stor stad! Efter ett tag tyckte vi att vi var färdiga där och Karolin tog tunnelbanan hem, medan vi tog tunnelbanan till de franska kvarteren. Vi trodde att vi skulle komma upp nära dem, men vi kände inte alls igen oss dit vi kom. Vi försökte läsa kartan och trodde att vi gick åt rätt håll. Men när vi kom till nästa stora korsning kom vi fram till att vi såklart hade gått åt fel håll, suck! Vi + karta = dålig kombination! Nå vi vände kartan åt rätt håll och hittade till sist till franska kvarteren. Det var första gången vi såg dem i dagsljus idag, men jag tycket att de var mysigare på kvällen nästan. Vi gick och åt på en restaurang som hette Simply Thai, där åt vi nudlar med broiler, gott var det! Efter maten funderade vi på vad vi skulle göra och självklart kom vi fram till att vi tar metron till Whisk (där vi åt brownien) och tar en efterrätt, hehe :) Idag blev det en "Chocolate Therapy", som var en stor chokladkaka med extra choklad som serverades med en klick vaniljvisp och ett krispigt havreflarn. Den var minst lika god som brownien!! Jag måste nog testa varenda efterrätt de har där!! Kaféet borde komma till Finland, för jag har aldrig ätit så goda chokladefterrätter som där!! Dom är himmelska! Vi satt där en stund och njöt och sedan hoppade vi på tunnelbanan hem.


När vi kom hit kollade jag direkt nätbanken och som tur hade pengarna inte dragits från mitt konto, huh! Nu har vi just tvättat en maskin kläder, varit och tagit ut pengar (blev en succé denna gång) och handlat. Nu ska jag gå i duschen och ha ansiktsmask tror jag. Känns som om jag borde ta hand om min hy lite också! Imorgon ska vi kanske fara till akvariet och kolla på hajar :) Men de har lovat hård vind och regn tills imoron, så vet inte om vi orkar göra något speciellt om regnet öser ner. Staden blir så dyster då! Hoppas att de har förutspått vädret helt fel och att solen skiner då jag öppnar ögonen imorgon.


Åskmolnsdag

Pust vilken dag! Mesta delen av dagen har Iira och jag gått omkring som två åskmoln. Allt började egentligen igår när jag fick veta att jag inte fick sommarjobbet, SUCK! Då blev jag ju såklart både sur, arg och lessen. Klockan 00.00 plingade det dessutom på dörren (öööh!!) Jag stod och borstade tänderna och skrek åt Iira att gå se vem det var. Och gissa vad! Ingen var utanför dörren! Det var alltså någon barnslig idiotkines som tyckte att han var rolig! Tur att vi inte sov iaf! Vi låg och pratade till klockan 01.00 och kom bland annat fram till att kineserna är egoister. Dom bryr sig inte om andra människor och tar hänsyn till dem på samma sätt som vi gör. Jag menar inte att de är elaka, men det går väl inte att tänka på andra när man bor i en stad på 18 miljoner! Fast vi bara har varit här i fem veckor har vi redan märkt att vi blivit elaka, haha! Vi armbågar och tränger oss fram precis som vi tycker och bryr oss typ inte fast någon skulle falla omkull (nästan iaf) Kineserna är nog hjälpsamma, men språket är ett jättestort hinder! Vi kom också fram till att kinesmän är mycket trevligare än kvinnorna. De flesta kvinnor bara fräser och snäser, dessutom är de ofräscha. Inte med sin egen hygien, men t.ex. i alla wc:n är allt papper slängt hur som helst och ofta så har de inte ens spolat efter sig, usch! Många är helt söta, men någon riktigt trevlig har vi inte stött på ännu. Det märks också både på gymmet, där alla manliga ledare är mycket bättre än de kvinnliga och i skolan där de manliga lärarna är bättre att undervisa.


Jaja, nog med filosofier! Det tog ett bra tag innan jag somnade och när jag dessutom visste att klockan ringer 7.45 gjorde det inte saken bättre. Jag somnade till sist, men klockan 04.00 vaknade jag till och var plötsligt klarvaken!! Har ingen aning om varför, men jag kunde inte sova på två timmar! Så först klockan 6.00 fick jag tag i sömnen på nytt och slumrade nästan två timmar. Vilken natt alltså... jag tänkte få nåt fel när klockan ringde! Nå, hade inget annat val än att masa mig upp och sätta upp mitt skitiga hår i en knut :) Iväg till lektionen (som nästan var dagens höjdpunkt) Ööööh, sen när har det varit roligt på en lektion?? Vår lärare är faktiskt superbra och han förklarar allting på ett sätt så att man förstår och kan följa med utan problem. Han påminner lite om vår gamla hissalärare Ingemo, som också hade den talangen. Jag har nästan blivit aktiv (nästan), men det är mest för att jag skäms så för att ingen kan öppna sin käft. Idag frågade han t.ex. vad västerlänningar tycker om naturen (han hade först berättat att inom taoismen så vill de leva i balans med naturen), såklart blev det en pinsam tystnad tills duktiga jag öppnade min mun och kläckte ur mig något i stil med att de mera vill kunna kontrollera den (hm... typ iaf...) jaja, nog med mitt skryt om hur duktig jag har varit!


Dagen fortsatte och vi for och åt nudelsoppa. Då började det bli jobbigt, för det blåste iskallt därute och vi visste att vi måste fara på kinesiska till halv två! Dessutom testade vi att komma in på Sydväst mailen igen, men NEPP, gick inte idag heller. Vår dumma lärare har dessutom tydligen problem med att använda sitt tangentbord och SVARA på våra mail! Idag var första dagen som det tog hårt emot att fara på lektion. Dit gick vi iaf och satt och pinades! Jag HATAR kinesiska språket. Det är grymt! Nu har vi dessutom hunnit med en massa på timmarna, så tenten kommer att bli omöjlig. Dessutom blev vi irriterade på våra idiotklasskompisar som är dumma i huvudet. Vissa av dem har gått och köpt böckerna till kinesiska, fast läraren sa att det inte behövs, eftersom hon kopierar upp det som vi går igenom. Varför går man då och köper böckerna?? (för man kan ju absolut inte vara intresserad av språket och vilja lära sig mera, heh) Sedan på timmen delade hon ut kopior och det var en kopia för lite. Då frågade dom oss (ööh, varför just vi) om vi har ett extra, nee det hade vi ju såklart inte, men schyssta som vi är gav vi bort den ena kopian och sa att vi kan se tillsammans. Sen kom vi på att dom dumma idioterna ju har köpt boken och inte ens behöver kopiorna!! Ibland funderar man nog vad folk har för fel! Timmen var en plåga och Iira och jag höll på explodera och hade NOLL lust att sitta där och försöka lära sig ett språk som man inte kommer att ha någon nytta av i framtiden...

Tillsist var timmen slut (vi hade dessutom övertid, bläää) och vi gick till hotellet och möglade en stund. Självklart var träningarna först klockan sju, fast vi skulle ha velat fara på direkten. Så då satt vi bara på hotellet och frös. Packade väskan och hatade :) Allt kändes bara så skit! Så som det gör ibland, jag skulle ha kunnat hoppa på första bästa flyg hem! Nå tillsist var det dags att hoppa på bussen till gymmet. Det kändes helt ok att fara dit så att man hade något annat att tänka på ett tag. Men tror ni inte att ledaren var skit? JO SÅKLART!!! Vissa dagar alltså... Det var ingen struktur i stegen och hon utstrålade ingen energi. Man ville bara att det skulle ta slut. Omklädningsrummet var helt smockfullt och det var knappt man hade tillräckligt med rum att svänga på sig. När vi skulle duscha var det kö till duscharna! SUUUCK! Och helt allvarligt finns det säkert 50 duschar där. Tillsist fick Iira och jag en dusch som vi delade på . Den sprutade knappt ut något vatten och det tog en evighet att tvätta sig i den! Suck! Brevid oss stod en kvinna som duschade hur länge som helst! Hon hade säkert tio olika krämburkar som hon i lugn och ro satte i håret och på kroppen (ni minns väl vår filosofi om egoister, där kom beviset!) Nå tillsist hade vi båda duschat och kunde inte klä på oss snabbt nog för att komma ut därifrån. När vi satte på jackorna tänkte man en än gång få en chock. Det var en flicka som vek ihop massor med wc-papper och satte det i underbyxorna mitt framför alla! Så var det också en annan som satte på en binda i omklädningsrummet! Usch, kan man inte göra det på wc:n?? ÄCKLIGA människor!


Sen for vi hem och tänkte knappt komma ut ur bussen med våra megaväskor för att det var så mycket folk. Vi var vrålhungriga och tänkte att vi går och köper grillpinnar och äter dem som kvällsmat. När vi hade gått till det gatustånd där vi vanligtvis köper dem var det ingen där och sålde dem, suck! Då var det bara att traska tillbaka till ett annat stånd och köpa dem därifrån. Kanske inte låter så farligt, men idag var det! Som tur var pinnarna goda! Nu har jag just ätit dem och borde väl börja fundera var tusan jag ska försöka få jobb i sommar (gaaaah) Dessutom MÅSTE jag få en uppdragsgivare till slutarbetet annars kommer jag inte att bli färdig till julen. Och då kommer jag först att vara sur!


Nåja, nu har jag fått skriva av mig lite iaf, stackars er som läser det! Kollade just vädret dessutom, såklart har de lovat regn tills lördag och söndag. Denhär staden suuuuger i regnväder. Man vill inte göra något då!


Nu ska jag sluta smitta av mig min pessimism och hoppas på att jag vaknar på lite bättre humör imorgon för då ska vi träffa Karolin och gå på tygmarknaden.


Museum på schemat

Idag blev det konstaterat en gång för alla; jag är ingen museimänniska! Jag tycker att det är tråkigt att bara gå runt och titta. "Se men inte röra" passar inte mig :) Det ska vara lite action så är allt mycket roligare.


Imorse sovde jag som en stock när Iira började vända och vrida på sig i sängen. Jag kollade på klockan, såg att den var halv 10 och vände mig om och fortsatte att sova, haha. Det var en sån morgon när benen var så tunga att de kunde ha sjunkit genom madrassen. Vilken ställning jag än lade mig i var bekväm. Skulle ha kunnat sova hur länge som helst! Dessutom var det relativt tyst! Till sist tvingade jag mig själv att vakna till liv, då var klockan lite över 10. Vi fixade oss i ordning och gick iväg till metron för att fara till Shanghai Science & Technology Museum. Biljetten dit kostade 6 euro, vi skulle också ha velat fara på någon 3D film, men då sa tanten i kassan att de bara går på kinesiska. "Behåll era gamla skrotfilmer" tänkte vi då! Vi snurrade omkring på museet ett tag och gick igenom bl.a. en regnskog och en massa uppstoppade djur. Var väl... hm... helt okej. Besökarna på museet bestod typ av Iira och mej + en massa skolbarn, haha :D Så man skulle ju ha trott att det skulle ha varit intressant för oss då också, men nepp. Vi kom ganska snabbt fram till att det var tråkigt och stack därifrån.


Istället för museet for vi till Tv-tornet och spatserade längs floden där. Solen sken och vi satte oss på en bänk för att njuta en stund. Det var nästan som att sitta vid Aura å (inte!) :D Snart började vi känna hungern komma krypande och gick till Super Brand Mall för att kolla efter något matställe. Vi yrade omkring där hur länge som helst (1,5 h) innan vi kunde bestämma oss vad vi ville ha. Resultatet blev en pasta på Zoe's cafe. God var den och den serverades med bröd och sallad. Efter maten knallade vi runt i köpcentret, men båda hade noll energi och vi bestämde att vi far på en kaffe till Starbucks, så det gjorde vi!


Vi har inte sett ett enda postkort i hela stan fast vi har snurrat här nu i en månad! Idag gick vi ner till ett stort köpcenter för att kolla om de skulle ha där. Vi träffade på en vänlig amerikan som jobbade där. Han berättade att det är svårt att få tag i postkort här, men att de brukar finnas på metrostationerna. (idiotstad!) Postkort brukar man ju hitta i varenda hörn!! Nå vi snokade igenom en hel metrostation och till sist hittade vi en liten bokhandel där de sålde dem. Äntligen! Så nästa tisdags högläsningstimme kommer troligtvis att gå åt till att skriva kort, haha :)


På metron hem fick vi nervfel av alla dumma och fula kineser och skulle ha kunnat skuffa ner dem framför tåget :D Ojoj, man blir riktigt mordisk här ibland!


Två bilder beskriver dagen

Gooodis

Kinesisk konst

Som nämnt i rubriken, kan dagen bäst sammanfattas med två bilder. Nedan kommer förklaringen till dem, vaschegoo o läs:


Hade väckning klockan 7.45, fick knappt upp ögonen, men var tvungen att stiga upp iaf för att fara på en urtråkig historielektion. Inatt har jag drömt nån mystisk dröm om en familj som försökte bli av med en amulett som gav en förbannelse över familjen... alltså hjälp, varifrån får man allting?


Eftersom det var varmt igår trodde vi att det skulle vara varmt idag också! Men oj så fel vi hade, solen sken nog men det var KALLT! Vi hade satt på oss tights och klänningar, vilket resulterade i att vi satt och huttrade i klassen. Så efter att lektionen var slut gick vi kvickt till hotellet och slängde på oss jeans och varma tröjor och jackor, suck! Jag vill ha vår nu!


Vi gick som vanligt till vårt centrum på lunchpausen och åt varsin nudelsoppa. Servitriserna har börjat känna igen oss nu så de har alltid fnatt då vi kommer och beställer våra soppor :D Dom e så goda att man bara måste ta en sån! Vi har tänkt flera kvällar i rad att vi ska äta någon annan lunch imorgon, men när man e snål på en soppa så e man. Då måste man bara äta en, haha! Efter lunchen handlade vi mera frukt, vi tänkte att vi ska vara duktiga och äta mycket frukt nu...


Tillbaka i skolan och en superdupermega tråkig kulturlektion. Vi har fått en bunt med papper som läraren har kopierat från en bok. Från den sitter han och läser högt medan vi lyssnar. Efter typ varje mening sätter han in "see, you see eller okey". Boken är dessutom ibland skriven i jag-form, ni kan ju tänka er hur dumt det låter när han sitter och läser "when I visited the Japanese Garden, I...", precis som om det skulle vara han som skrivit boken. IDIOT! Gissa om man fick tråkigt. Om ni tittar på den andra bilden med blommorna i mitt häfte kan ni se vad jag satt och gjorde hela lektionen, haha :D Det var ganska passande att han läste om kinesisk konst åt oss, visst e jag talangfull, muah!  


Efter den ändlösa (oookey, mina fantasier är inte riktigt normala idag... om ni förstår vad jag tycket att är så roligt med ändlösa?!) lektionen gick vi till hotellet efter träningsväskorna. Idag var det XT 1 på schemat. Var helt bra, men jag har lyckats med konststycket att få en blåsa under stortån så det kändes lite när vi hoppade och på där :S Hoppas att den läker snart! När träningen var slut gick vi till Food Republic (det stället som fungerar med ett laddningsbart kort) och dagens middag bestod av kött och ris i tomatsås. Gottgotigottgott :) Jag berättade ju att det finns Burger King på samma ställe också, o gissa vem vi såg där idag? Jo, vår fettoklasskompis med sina kompanjoner gubbin och haggan (hon som vi hatar mest av alla, som är förlovad och inte ens försöker prata svenska). Vi skyndade snabbt därifrån så att de inte skulle se oss. Men måste säga att det skulle vara roligt att fråga hur franskisarna och hamburgaren smakade inför hela klassen sen, muahahahaaa. Jag elak? Nä, int vet ja nu det... Jag känner att den lilla djävulen som bor inom mej har stuckit ut sina horn idag :P


När vi hoppade av bussen hemma kände Iira och jag ett stort SUUUUUUG efter choklad! Men stronga som vi trodde att vi var gick vi förbi butiken och raka vägen till hotellrummet. Väl där kollade vi våra mail och tjatade hela tiden om Fazeeers blååå, Snickeeers, Choklaaaa osv... Det gjorde ju inte direkt oss mindre snåla! Dessutom fungerade inte Sydväst mailen idag heller (har inte funkat på en vecka nu) så det blev pricken över i:t och vi gjorde ett snabbt beslut att gå iväg till butiken. Först skickade vi ett hatmail till vår lärare och klagade över att ingenting i vår skitskola funkar! Sedan gick vi (med långa steg och ett beslutsamt uttryck i ansiktet) till butiken, plockade åt oss fyra chokladstänger och gick till kassan. Innan vi var ute ur butiken hade vi slitit upp en förpackning och när vi var på hotellet igen var den ena chokladstången redan slut, haha :D Därför är det bara tre stänger på den andra bilden! Nu har jag just slukat alla stänger och känner ett lätt illamående... fast jag ångrar ingenting. Idag var en sån dag när det inte skulle ha gått utan godis!


Imorgon ska vi fara till Shanghai Science & Technology Museum, hoppas att det är intressantare än Shanghai Museum! Fast det är jag ganska säker på att det är! Borde vara något liknande som Heureka i H:fors och det är ju ett skojigt ställe. Nu ska jag hoppa omkring i hotellrummet lite och skrika eller göra apminer, känner för det bara :D Iira sitter brevid mig och sjunger så falskt hon kan och får konstiga ryck emellanåt, hohohooo. Vi är helt enkelt inte normala och här i Kina har alla spärrar släppt, eftersom alla är så konstiga.


Slut för idag. Kuckelimuck (kände för att skriva det, vet att det inte passar in!)


Vi hade också påskledigt idag!

Vaknade alltför tidigt av att det borrades och hamrades rakt ovanför vårt rum. Det lät så hårt att jag nästan övervägde att gå titta i vessan för att se om det var där de borrade :) Trots allt oljud så låg vi ändå i sängarna ganska länge. Man blir så ARG när man ligger där och försöker sova! Det värsta är att de jobbar 7 dagar i veckan, så det är aldrig tyst. Tillsist var det omöjligt att ligga i sängen mer, så då masade vi oss upp, åt morgonmål, klädde på oss och kikade ut genom gardinerna. Jippie, det var sol! Hur skönt som helst! Skolan började klockan halv 2 och alla var där i tid. Vi väntade och väntade på läraren, men ingen dök upp... så efter ett tag så bestämde vi oss för att sticka därifrån. Skönt att slippa skolan!! Störde inte alls, hehe! Lite störande att de inte meddelade igår redan, menmen... Jo förresten alla UTOM en gick därifrån på samma gång. Han som vi kallar "gubbin" stannade kvar där och väntade ännu efter att alla andra hade stuckit därifrån. Han är inte riktit normal! Istället för lektionen gick vi och åt vår traditionella nudelsoppa. Det har varit riktit varmt ute idag och efter maten gick vi till hotellet för att byta till lite lättare kläder. Alla blommor och träd börjar slå ut och man känner hur humöret blir så mycket bättre av lite solsken.


Efter att ha varit ute en stund och njutit av solen, packade vi gymväskan och hoppade på bussen dit. Vi hade i planerna att testa på BS 3 (basic step), men efter att timmen började märkte vi ganska snabbt att det var väääldigt svårt och en massa snurrar och vändningar hit och dit. Ledaren gick inte alls igenom rörelserna en för en utan började direkt med serien så att man inte hade en chans att hänga med. Vi måste pröva på BS 2 och se om det skulle vara lättare. Så efter att vi hade försökt hänga med i ca 20 minuter gav vi helt enkelt upp! Vi gick iväg med våra brädor och gick istället till löpbandet och sprang en stund. Det blev snabbt tråkigt så då gick vi på lite muskelmaskiner istället. När vi var på en maskin som fungerar så att man ska dra ner en stång till bröstet (den ska väl träna axlarna och armarna) märkte vi att en kar stirrade på oss hela tiden. Tillslut kom han fram till Iira och sa att hon borde ha bröstet längre fram och inte slänga upp stången för annars skadar hon sin rygg :) Han pratade faktist engelska och det var ju schysst av han att säga till och visa oss hur man skulle göra, men vi hade båda superfnatt hela tiden och kunde knappt hålla oss för skratt. Tillsist slapp vi ifrån honom och fortsatte på en annan maskin (en sådan som vi helt säkert visste hur den fungerade, haha) Men att lyfta "skrot" är nog inget för mig! Jag tycker att det är sååå tråkigt och har inte tillräckligt med självdisciplin för att plåga mig själv :D Det är nog bättre att ha en ledare som säger åt en vad man ska göra!


Efter duschen gick vi till bussen och for hem. Det tog ovanligt länge att komma hem för trafiken var helt totalt stockad, det var det värsta jag har sett hittills. Vilka köer alltså!


När vi tillsist kom oss hem var vi båda vrålhungriga och for och köpte lite köttpinnar från "grillen". Dom var goda som vanligt! Idag testade vi också på någon gatumat som ser lite ut som en jättevåffla. Den visade sej vara en sötsak och smakade lite som muffins. Gott var det också. Nu gäller det bara att skärpa sig och inte gå köpa den alltför ofta. Det blir bara mer och mer frestelser här :)


Imorgon är det skola från 9.00-11.10 och 13.30-15.40. Skulle inte störa om timmarna bli inställda :D


Vi var också via en resebyrå på campuset idag och kollade upp vad en resa till Beijing skulle kosta. De trodde att det kostar kring 300 euro med flyg, hotell och rundturer inkluderade. Resan skulle vara 4 nätter och 5 dagar. Är ju inte egentligen så dyrt, men i en studerandes plånbok blir det ett stort hål tyvärr. Får se om det blir något av resan dit... ser lite dåligt ut för tillfället!


Söndag

Det är konstigt här, det märks aldrig viken dag som är vilken. Hemma märker man alltid när det är söndag för att allting är extra slött då! Inga butiker är uppe och det är inte så mycket människor i farten. Här är det ingen skillnad på veckodag och helg, man måste ändå alltid tränga sig fram :)


Idag har vi inte heller hittat på något speciellt. Imorse vaknade jag klockan halv 11 och var utvilad! Det var längesedan jag känt den känslan! Självklart har byggubbarna bultat och bankat, men jag var för trött för att bry mej! Vi steg upp, åt morgonmål, klädde på oss och gick ut till bussen för att fara till gymmet på ett XT 1 pass. Det var lika bra som vanligt! Efter gymmet gick vi som vanligt för att få i oss en matbit. För att få lite omväxling i våra matvanor tänkte vi att vi prövar någon annan restaurang än Swensen's. I bottenvåningen på köpcentret där gymmet är finns det fullt med restauranger, allt ifrån Burger King till lite finare mat. Vi tog oss ner dit och gick runt och kollade. Vi hittade ett ställe som såg ut att ha god kinesisk mat. Alla restauranger där fungerar med ett kort som man laddar med en valbar summa och sedan betalar med. D.v.s. man går till den restaurang man vill, väljer ut det man vill äta och sedan drar dom summan från kortet.  Enkelt va?! Men det var inte så enkelt att lista ut det för oss! Det tog ett bra tag innan vi hade fattat hur systemet fungerade och fått ett kort köpt åt oss, speciellt när alla försökte förklara det på kinesiska :) Vi stod där som två frågetecken, haha! Nå, tillslut fick vi maten och den var god, ris och en sorts broilergryta på en "hot plate". Maten kostade 1,60 euro och drickan 0,60 cent! Det var nog det billigaste hittills nästan.


Efter maten for vi hem igen, slängde in väskorna i rummet och gick iväg till vårt centrum för att handla lite. Det var FULLT med folk i butiken och så varmt att svetten bara rann. Jag hoppas verkligen att de har luftkonditionering där och att de sätter på den väldigt snart! Det har varit varmare väder här idag också, skönt! Soligt men blåsigt. Vi skulle köpa äppel, mandariner och plommon. För att få en prislapp på frukterna måste man stå köa till en tant som väger dem och sätter på prislappen (int alls omständigt alltså, suck). Kön dit var hur lång som helst och när jag äntligen kom fram med mina varor gick allting bra ända tills hon kom till mandarinerna. Då blev det problem och jag antar att hon inte visste vilken kod hon skulle slå in. Jag väntade och väntade, medan folk trängde sig förbi och tyngde in både sina kärror och korgar i min bakända (haha, fick lust att skriva ändalykt, öööh :D) Nåjaa, dom yrade av och an och tillsist blev jag så irriterad att jag struntade i mandarinerna och sa "mei yu", vilket betyder nej och hoppades att de förstod att jag inte skulle ha dem. Vi fortsatte vår shoppingrunda och plockade ner lite yoghurt, apelsinsaft, torkade frukter och duschtvål i korgarna. Det var en lättnad att komma ut ur butiken och ut i den s.k. friska luften...


Nu har vi just satt på en tvättmaskin med våra skitiga träningskläder och den ska jag snart gå tömma. Imorgon är det skoldag igen och nu är det bara nio veckor kvar här, tiden har verkligen gått snabbt!


Påsklördag?

Idag har det då varit påsklördag, eller? Ja här har det inte känts av överhuvudtaget! Dagen har varit som vilken annan dag som helst. Vi har varit superslöa idag och låg i sängen till halv tolv fast vi vaknade redan tio. Jag vaknade egentligen klockan 6.30 av att borrandet satte igång och efter det har jag bara halvslumrat. Ögonen är trötta men allt ljud stör så mycket att de bara inte går att sova. Borde väl sätta i öronpropparna och sova med dem, men jag tycker att det är så obekvämt! Jobbigt att vakna upp arg varje dag :D Jag skulle kunna gå ut och slå ner kineserna varje morgon här, när jag ligger och kokar för mig själv i sängen! Snart kokar jag väl över, haha :D Idag var det en helt okej dag att vara slö på för regnet har öst ner hela dagen, usch! När det regnar här så regnar det hela dagen, det är inte skurar utan ihållande regn. Det gäller att bära med sig paraplyet vart man än går.


Vi satt på datorerna och möglade, läste lite papper som vi har fått från skolan och läste böcker och tidningar. Pyjamasen var på ända till klockan halv fyra, haha :) Då klädde vi äntligen på oss och packade träningsväskan för att fara på ett XT 1 pass. Vi kom till gymmet ganska tidigt, men vi orkade inte göra något speciellt före passet utan satt mest och möglade. Det märktes att båda var trötta för vi skrattade åt allt! Passet började och svetten rann. Skönt att gå duscha efter att ha tagit ut sig ordentligt. Varje dag märker man också något nytt konstigt fenomen på gymmet. Idag var det en flicka som tränade med munskydd (?) Kan man tydligen också göra...


Efter gymmet åt vi varsin pastatallrik på Swensen's. Det var supergott! Det satt ett par mittemot oss och åt... de sa inte ett ord åt varandra på hela tiden vi var där och de torkade sina tårar i tur och ordning, undrar vad de hade för fel? Karn sov dessutom nu som då, eller inte vet jag om han faktist sov, men han hade ögonen stängda iaf. Man blir int klok här! Så jo, man kan vara hur konstig som helst utan att nån bryr sej, dvs. jag KAN visa mitt rätta jag utan problem, haha :D Man kan också sätta på sig vad som helst i klädväg utan att sticka ut! Vet inte om det är bra eller dåligt...


På vägen hem gick vi och köpte varsin chokladstång, för det är vi värda på påsklördag :) Skulle ha kunnat köpa upp hela butiken, jag var supersnål på ALLT! När vi skulle betala hade ingen av oss småpengar så vi betalade med en hundring. Tanten i kassan bara pekade på summan och ville att vi skulle ge henne 0,80 RMB. Vi bara skakade på huvudet och försökte få henne att förstå att vi inte har. Hon pekade och pratade en massa med oss och vi skakade fortsättningsvis på våra huvud :) Tillsist gav hon upp och tog upp kassan och slängde den ilsket på bordet. Jag kände efter i mina fickor och hittade som tur 1 RMB som jag gav till henne. Då blev hon nöjd och vi kunde äntligen gå ut med våra varor. Allt här är omständigt, så är det bara!


Nu är det snart natidags!


Äntligen en äkta brownie!

Som ni ser på rubriken har dagens höjdpunkt utan vidare varit en brownie :D Jag låg och lusläste en tidning med restaurangtips igår kväll och råkade hitta en restaurang/café där det stod att de serverade stadens bästa brownie. Iira och jag blev självklart eld och lågor och bestämde oss för att det måste testas! Egentligen var det ju meningen att vi skulle ha farit till tygmarknaden med Karolin, men hon skickade ett meddelande imorse och sa att hon ännu var sjuk... så det blev inget av de planerna, synd! Men vi får ta det nästa vecka istället!


Planerna ändrades alltså och vi bestämde oss för att fara till Shanghai Museum (alla lärare har tjatat om att man borde fara dit), gå på stan lite och sedan fara och äta en brownie. Redan när jag vaknade kände jag mig lite halvhängig, inte alls sjuk, utan helt enkelt trött. Så hela dan har jag gått lite som i en dimma :) Tror nog att det beror på att jag sover dåligt här och har gjort det flera veckor nu, förutom några få undantag. Kommer säkert att sova 20 timmar i sträck då jag kommer hem! Både Iira och jag var ganska tröga i starten imorse och det tog ett bra tag innan vi kom oss iväg. Vaknade "redan" kring klockan 10 av att det hördes in jättehög musik! Senare listade vi ut att musiken kom från andra sidan gatan, alltså väldigt långt ifrån! Men det lät precis som om någon hade en stereo rakt utanför vårt fönster, suck.


Nå, tillsist kom vi oss iväg till metron och steg av vid people's square. Där tog det ett tag innan vi kunde orientera oss och hittade till museet. Vi hade nog tänkt oss att det kan vara tråkigt, men det var helt otroligt tråkigt! En massa statyer, kippor och kappor från den kinesiska bronsåldern osv. SUCK OCH STÖN! Tyvärr intresserar det inte mej det allra minsta! Vi var i museet kanske 10 minuter innan vi konstaterade att "nää, det här är ingenting för oss". En från vår klass (nörden) hade också varit till museet och berättade att hon hade spenderat tre timmar där (TRE!!) Helt otroligt, vi tyckte att tio minuter var för mycket :) När vi kom ut från museet var det en kines som ville att vi skulle ta foto på honom och hans bekanta framför museet. Klart att vi gjorde det! Sedan började de prata med oss och de kunde faktiskt ganska hyfsad engelska. Deras första reaktion när de hörde att vi var från Finland var Nokia, hehe! Vårt land är iaf känt för något. Vi gick vidare och direkt var det ett till kinesgäng som ville att vi skulle ta foto på dem. Inte kan man ju säga nej så jag tog kameran i hand och fotade. Samma sak hände denna gång; de började prata med oss. När vi nämnde Finland denna gång var deras första association jultomten :D Ganska intressant att se vad kineserna tänker på när de hör Finland! Vi pratade vidare, men när den ena kinesen sa att kanske tomtemor kommer från Kina så fick vi nog och sa att vi skall fortsätta :D


Så det gjorde vi; vi sökte reda på en restaurang och hittade en som verkade okej. Det var riktigt god mat och enkel mat, ris och kött. Efter att vi var mätta och belåtna vandrade vi i lite butiker, men hittade ingenting. Vi hade tänkt fara till Copy Market på Nanjing road och kolla på jeans, men strax märkte vi att vi var i fel enda av gatan och att det skulle ha varit hur långt som helst att gå till copy marketen. Istället kom vi fram till att vi ville fara och smaka på brownien. Så vi sökte oss till en metrostation och åkte några stationer. När vi kom upp från underjorden möttes vi av "slumkvarter", då tänkte vi nog att få se vad det här skall bli till... Vi gick och sökte efter gatunumret där restaurangen skulle vara och när vi hittade det var lokalens fönster täckt med galler! Jaha... vi som hade kämpat som tokar för att hitta en god brownie i denhär stan. Vi gick iaf över vägen för att ta oss en närmare titt och när vi kom över såg vi att restaurangen var inne i en liten gränd. Restaurangen i sig var jättefin och mysig och personalen talade engelska. Man såg direkt att det var lite högklassigare, dessutom var det många västerlänningar där :) Konstigt bara att den var på så undangömt ställe! Vi slog oss ner och utan större problem valde vi ut varsin brownie och en raspberry dricka. Brownien och drickan kom snabbt till bordet och båda var helt ljuvliga! Drickan smakade jättemycket av hallon och var sådär passligt fräsch och syrlig! Gaffeln bara sjönk igenom brownien och den smakade äkta choklad! Den serverades med en kula vaniljglass och chokladsås. Mmmmmmmm! Efter att ha ätit brownien var man precis så mätt som man skall bli av en sån. Helt perfekt! Humöret steg genast några grader :) I menyn fanns också andra chokladdesserter som vi garanterat ska pröva på någon annan gång. De hade en massa söta "ordspråk- och lekar" i menyn och i restaurangen. Hehe, har ni till exempel nån gång tänkt på att stressed baklänges blir desserts! Haha, det kan inte vara en tillfällighet, eller hur?


Glada och nöjda och med löfte om att återvända gick vi från restaurangen. Det var nog ett lite dyrare ställe (drickan + brownien kostade 6 euro) men definitivt värt pengarna! Vi styrde stegen mot en shoppinggata och snurrade i butiker i några timmar. Men fy vad det är störande när man inte får se på kläderna ifred! Det går hela tiden någon efter en, suck. Dessutom kan de inte göra det diskret utan måste gå flåsa en i nacken. När vi tillsist kom till H&M var det så skönt att bli lämnad ifred att båda hittade varsin t-skjorta. Min var en helt basic gul och Iiras var lila. Jag förstår mig inte på att alla H&M är lika varma som en bastu. När vi stod i provrummen så rann svetten längs ryggen, usch! Snabbt gick vi ut igen och vidare till de franska kvarteren, eller Xintiandi som de heter. Det är jättefint där och man skulle aldrig tro att man är i Shanghai. Där är husen låga och det finns många mysiga caféer och restauranger.


Efter att vi hade gått där en stund började fötterna värka och vi kände att det var dags att börja fara hemåt. Efter att ha väntat ut tre metrotåg, kom det äntligen ett tåg som inte var riktigt lika fullt med folk. Det var helt sjukt, på de tre första tågen var det en vakt som buffade in folk i vagnarna så att de inte skulle bli i kläm när dörrarna stängdes. På väg hem från metrostationen kom det en gubbe emot oss som gick baklänges. Vår lärare berättade att kineserna gör detta på grund av sin tro. De tror på Yin och Yang och att allting har två sidor. Så om man går framåt borde man också gå bakåt för att inneha en position i mitten. Oj huhuh :) Efter gubben som gick baklänges var det en gubbe som gick och klappade i händerna medan han gick runt i cirklar... Ibland tror jag nog att kineser är lite konstiga i huvudet! Inte är det konstigt att man börjar längta efter tysta och inåtvända finnar, hehe.


Hem kom vi oss tillslut, vi var först via butiken och sedan köpte vi varsin kebabpinne från gatan för att ha något att tugga i oss. Nu ska det bli skönt att krypa i säng och vila mina värkande fötter.


Ett gott skratt förlänger livet

Ojojoj vad vi skrattade idag när vi testade på Belly Dance :) Vi kunde inte på något sätt få våra kroppar att utföra samma rörelser som ledaren gjorde, haha! När man till på köpet inte förstår ett ord av vad han förklarar så blir det inte precis lättare. Som tur var alla ganska dåliga och vi fick ett gott skratt åt oss själva! Jo förresten, ni läste rätt "han", vi hade en MANLIG ledare på Belly Dance :D Jag tror att jag aldrig sett en människa se så bög ut som han gjorde! Han hade på sig en supertajt och urringad orange t-skjorta och ett par svarta tajta byxor... Som pricken över i:et hade han en tingeltangelgrej runt midjan. Sånt som låter när man skakar på höften, haha! Kan det bli mer kvinnligt? Och håret ska vi inte ens prata om! Det var klippt i en konstig frisyr och det såg ut som om han hade använt cirka tio kilo gele i det :) Jag kan ju inte direkt påstå att han var en bra ledare, hans rörelser var bra, men han var inte så bra på att lära ut dem! Han verkade mest störd över att ingen kunde göra dem ordentligt, hihi. Ledaren står på en scen framme i salen, men han kom ofta ner och kollade på folks rörelser. Flera gånger kom han och stod bredvid Iira och mej och direkt vi såg på varandras åmande och kråmande började vi gapskratta, det gick bara inte att hålla sig! Tror aldrig jag har skrattat så mycket under ett träningspass :D Han var nog inte så glad åt oss...men jag skulle inte kunna bry mej mindre! Får se om vi testar på Belly Dance nån fler gång, just nu är det lite tveksamt.


Efter Belly Dancen var det dags att testa på Yoga Fit. Det var väl helt ok, men lite för slött för min smak! Dessutom har jag för mig att det är en massa med andningen i Yoga och det kunde vi ju inte hänga med i eftersom vi inte förstod vad ledaren sa. Där fick vi också ett par skrattattacker, när vi märkte hur oviga vi är :) Faktiskt så var timmen överraskande tung för musklerna, vi stod massor på ett ben, i brygga osv... Jobbigt värre! Men jag tyckte inte att det var någon höjdare, far hellre på pass med lite fart och fläkt i!


Efter de två träningspassen gick vi och duschade! Skönt att känna sig ren och fräsch. Hade superskitigt hår idag :) Sedan gick vi på en matbit till Swensen's. Finns det nån skönare känsla än att veta att man har varit duktig hela dan; varit i skolan, tränat två pass och duschat. Att dessutom veta att det är helg och att maten man beställt är på väg till bordet, gör det ännu mera perfekt!


Som sagt har vi också varit i skolan i dag, hela två lektioner :) Första lektionen handlade om turismkultur, den var intressant för vi har en riktigt bra lärare! Efter första lektionen for vi och åt en nudelsoppa och sedan gick vi till kinesiskan (Usch!). Idag var timmen ändå överraskande okej, hela klassen bara skrattade åt att vi är så dåliga :D Till sist hade till och med läraren svårt att hålla sig för skratt, hehe! Tur att det är avslappnad stämning så att man inte behöver sitta och vara nervös i två timmar. Idag hann vi gå igenom massor, b.la. siffror, hälsningsfraser och alfabetet. Siffrorna är jättesvåra att lära sig, för det blir jättelånga radiramsor. T.ex. 135 = Yì bai san shi wu! Det kanske inte ser så komplicerat ut, men plussa till det konstiga uttalet så blir det problematiskt. Det är jättesvårt med alla olika tonlägen som de har här. Vid vissa apostrofer ska tonen gå upp, andra ner, den tredje upp och ned och ibland ska det bara vara samma tonläge! Dessutom ska de låta gnälligt och gå snabbt :) Det ni!


Det var väl i stora drag dagens program. Imorgon ska vi kanske med Karolin på tygmarknaden. Fick just ett mail av henne där hon skrev att hon har varit sjuk i flera dagar nu och att hon inte visste om hon kan komma imorgon. Men hon skrev också att hon vill komma, för det är så tråkigt att ligga sjuk hemma, så vi får se hur det blir! Skulle vara kul att fara dit och se om de har fina tyger och modeller på klänningar, jackor osv :)


Egentligen hade jag tänkt ringa till Wärtsilä idag och fråga upp om sommarjobbet, men nu slipper jag inte in på sydvästs skitmail, så det måste lämna tills imorgon. Vill veta NU om jag har fått jobb eller inte. Vet inte riktigt vad jag skall ta mig till om jag inte får något sommarjobb! Står inte ut att vara på hotellet en sommar till, men pengar måste jag få ihop, annars blir mitt liv till pannkaka! Hoppas att det löser sig!


Trevlig påsk alla ni därhemma som firar påsk, här märks den inte av överhuvudtaget :S Känns lite tråkigt, men... vad tusan, vi är ju ändå i Shanghai och det kommer ju flera påskar :)

Idag har det förresten varit soligt, äntligen! Men det har blåst en isande kall vind tyvärr :/ Så ännu har vi inte kännt någon riktigt vårvärme. Hoppas att den kommer SNART!


Besök till en historisk stad

Inatt har jag sovit som en stock och vaknade utvilad klockan 10.30, hur skönt som helst!  Klockan halv två packade hela klassen in sig i en gammal, skruttig buss. Det var just och just att alla rymdes in. Vi hade också med oss två "guider" som berättade lite om den 1000 år gamla staden och visade oss runt. Guiderna är egentligen elever från universitetet och deras engelska är väldigt svårt att förstå! De talar suddigt och sen så sätter dom ofta ett -a på slutet av alla ord, till exempel om de ska säga get ready to get off at the left side, så säger de: geta ready to geta off at the lefta side. Det gör det inte precis lättare att förstå :)


Bussresan tog cirka 20 minuter. Man körde genom en port som var vackert utsmyckad på ett "äkta" kinesiskt sätt och sedan kom man i in den lilla byn. Vi gick omkring där i ca en timme. Först var allting jätteskruttigt och det kändes som om man gick omkring i en soptipp. Där fanns en massa rivna hus och det var allmänt smutsigt och fult. Efter en stunds promenad började vi komma till några vackra kvarter, med gamla kinesiska byggnader och massa lampor. På gatorna sålde de allt man kan tänka sig. Förutom mycket krimskrams och souvenirer fanns där massor med mat. T.ex. groda, orm, hela kycklingar, grisben och mycket annat odefinierbart. Byn var en så kallad vattenstad och där fanns många kanaler och åar. Fint var det nog, men gamla stan var precis lika fin om inte finare. Också denhär lilla byn kryllade det av kineser i, många av dem var turister precis som oss. Det kändes idiotiskt att röra sig i en grupp av finnar, alla stirrade som tokar! Det gick sista slutligen ganska snabbt att gå igenom byn och man hann gå av och an flera gånger under den dryga timmen som vi spenderade där. Huvudgatorna var fina, men direkt man gick in på en liten sidoväg var allting förfallet och slitet.


Från början var det meningen att vi skulle vara där till klockan fyra, men största delen av gänget var nöjda efter ca en timmes sightseeing. Så vi gick tillbaka till bussen. Tyvärr så var det några dårar som hade gått egna vägar och ingen hade deras telefonnummer så vi tvingades vänta på dem i en halvtimme, suck! De två kinesguiderna var snälla och sprang efter typiska kinesiska rätter just från denhär vattenstaden. Hm, vad ska man säga om dem då... ja inte var de ju goda direkt! Det var någon sorts kakdegsmarsipan, som bildade en klump i munnen och som man inte tänkte få svald, sedan var det figurer i form av kaniner och persikor som innehöll någon sorts rismassa. Dem smakade jag inte ens på för de som gjorde det spottade ut dem igen, haha! Vad mera? Jo, något som såg ut som ljusgula fyrkanter och luktade grymt! Har ingen aning om vad det var i dem, men äckligt var det! All kinesisk mat jag ätit hittills har varit god, men där tog det nog stopp. Usch!


Direkt alla hade kommit till bussen startade vi iväg hemåt. Iira och jag gick direkt till vårt centrum på en nudelsoppa. Idag tänkte vi också testa på lite appetizers, friterade räkor och ostcroquetter. Vi beställde in båda, men servitrisen fattade tydligen inte att vi skulle ha de friterade räkorna också, så vi fick bara ostcroquetterna, suck! Vi orkade inte säga till, för de fattar ändå ingenting. Vi kan testa räkorna en annan gång istället. Det är också konstigt här, fast man beställer maten på samma gång så kan Iiras soppa komma först och min om typ tio minuter. Så är det på alla restauranger här. Vi har lärt oss att bara börja äta när maten kommer, annars hinner den kallna om man ska vänta på den andra. Idag kom dessutom appetizern efter att maten kom, ojoj med kineserna! Efter maten gick vi och tittade i lite butiker i vårt centrum, där finns också hur mycket som helst att se. Iira köpte lite krimskrams till sin telefon, men jag gick hem tomhänt.


Nu borde jag gå läsa på kinesiska och sedan småningom söka mig i säng... får se hur det går med det....


En helt vanlig dag i Kineslandet

Igår kväll när det var natidags började våra kära "grannar" i rummet bredvid föra ett grymt liv! De sjöng, visslade, gormade, smällde i dörrar och bankade i väggar. Suck! Alla ljuden därifrån var dessutom blandade med ljuden från karaokebaren i våningen under oss. Jag måste nog bara vänja mig vid att sova dåligt här tydligen! Inatt har jag hela tiden kollat på klockan och vänt och vridit på mig i sängen, det syns verkligen på lakanen då man sovit dåligt!


Det var inte ens så jobbigt att stiga upp klockan 7.45, det var nästan en lättnad eftersom jag ändå inte kunde sova. När vi öppnade upp gardinerna regnade det ute, uuuusch :( Nu vill jag ha vår och det genast! Vi pallrade oss iväg på en lektion i kinesisk historia. ZZzzzzzz säger jag bara! Efter timmen gick vi vår vana trogen till "vårt centrum" på en nudelsoppa + gjorde lite inköp. Sedan var det bara att gå tillbaka till den svinkalla klassen och sitta och lyssna på högläsning om kinesisk kultur. Det är helt otroligt att finnarna betalar 350 euro får att få gå i skolan här och delta i denhär urusla undervisningen. Hihi, Iira och jag småflinar alltid för oss själva då vi tänker på det :D


Efter att dagens lektioner var avklarade for vi till gymmet. Idag hade vi bestämt oss för att testa på ett pass. Det blev något som heter XT 1. Det var jättebra! Först hade vi lite step, sedan helt vanlig aerobic, efter det gjorde vi muskelövningar och tillsist tänjde vi. Tempot var högt och svetten rann! Vi hade nog ganska kul åt oss själva ibland när vi inte alls hängde med för att vi inte fattade något av vad de mollade :D Men det var inte så svårt och förhoppningsvis har de samma program flera veckor så kan man lära sig det :) På torsdag ska vi fara på Belly Dance (hahahahah!) och sedan tänkte vi testa på Yoga.


Efter träningen hoppade vi i duschen. Oj, kineserna har nog underliga saker för sej! Idag var det en tant som åt en appelsin, ett äpple och en kiwi - I DUSCHEN! Vattnet rann där medan hon i lugn och ro skalade sitt äpple (hon hade alltså med sig en skalare till duschen?!) man vet int om man ska skratta eller gråta :) Sedan är det också många som har en sorts plastdräkt på sig (ser ut som en kuradräkt) när de tränar... säkert för att svettas mera, borde ju ha samma effekt som plastfolien ungefär. Konstigt är det måste jag säga! En till sak som jag inte förstår är varför många kineser har på sig underkläderna i duschen! Men allt ska man kanske inte förstå heller! Ni borde förresten se duscharna här, det är värsta labyrinten med duschkabiner, det är nästan så att man kan tappa bort sig, haha :D


Efter träningarna började vi fundera på vart vi skulle gå och äta... och tyvärr så blev vi supersnåla på McDonald's, suck med oss! Nå vi har ju testat på det en gång nu och behöver inte testa på det igen, för de var inte så jättegott! Franskisarna var faktist godare än hamburgaren, var gott med något salt! Det blev en BigMac, de hade inte McFeast tyvärr. Hela måltiden kostade 2 euro! Sedan var det bara att hoppa på bussen hem. Iira och jag har kommit fram till att man borde ha ögon i nacken, på sidan, i rumpan... ja överallt för att klara sig i trafiken här, hehe! Den är verkligen grym! Det är så att samtidigt som fotgängarna har grönt vid övergångsstället, får också alla bilar och bussar svänga! Så de kommer med andra ord från både höger och vänster, vi har sprungit över övergångsställena hur många gånger som helst för att undvika att bli påkörda av en galen tutande busschaufför :)


Imorgon bär det iväg på utflykt med finntupparna till någon historisk stad här nära Shanghai. Skolan ordnar transport, så det är bara att hoppa på bussen klockan 13.30 utanför hotellet. Det betyder att vi får sovmorgon, superskönt! Kollade just upp väderprognosen för Shanghai, imorgon har de lovat sol, jippii! På torsdag blir det också sol, men på fredag ska det tydligen regna och blåsa, uschiamej.


Måndag

Dagens program har varit ganska simpelt:


  • Sovmorgon till klockan 11 (men de började borra i väggen klockan 7, så då satte vi i öronpropparna)
  • Frukost bestående av yoghurt, bröd och apelsinjuice
  • Skola 13.30-15.40        
  • Gymmet (löpning + styrka)
  • Middag på Swensen's (sallad + lax-svamp pasta)
  • Hemfärd

Det kommande programmet för ikväll kommer troligtvis att bestå av lite surfande på nätet och läsande av en bok i sängen :)


Jag har inte så mycket annat intressant att berätta med andra ord! Jo, vi har förresten tänkt fara och se på Celine Dion när hon har konsert här (den 11 April) Det kommer garanterat att vara en minnesvärd upplevelse. Speciellt för mig som aldrig varit på en så stor artists konsert. Biljetterna borde kosta allt ifrån 30 euro till 300 euro. Det blir nog den billigare varianten för oss. Jag vill inte heller stå trängas med tusentals andra kineser långt framme, hellre har jag sittplats och lyssnar och tittar på avstånd! Hoppas att Iira också blir riktigt på hugget så att det verkligen blir av.


Slödag

Nu är det slött! Har suttit och spelat Harpan hur länge som helst och väntat på att tvättmaskinerna ska gå färdigt. Typisk söndag med andra ord (inte att spela harpan då kanske, men...) Den ena tvättmaskinen har något fel så att den har tvättat våra kläder i över en timme nu, annars brukar det ta 40 minuter. Kanske vi får babykläder när den äntligen är klar, vem vet?  Sovde ganska länge imorse och skulle ha kunnat sova säkert till tre, men Iira började vakna till liv redan halv 11 tiden, så det var bara att gnugga sömnen ur ögonen och försöka hålla upp dem! Det var nog ganska svårt måste jag erkänna! Annars har vi gjort absolut ingenting. Varit och ätit och handlat apelsinjuice, det är dagens enda bedrifter.


Men söndagar är till för att slöa, så det så! Det måste finnas en dag under veckan när man inte rör en fena utan bara slöar. Enda som fattas är en soffa, en filt, en bra film, en godisskål, en chipsskål och det viktigaste av allt; gott sällskap :D Då skulle dagen vara perfekt!



Update: Kläderna var nog normala som tur! Nu ska jag sätta på lite smörmusik och gå läsa en bok i sängen :)


En bild lämnade på hälft

Här kommer en till bild på en del av gänget vi var ute med igår!

Gänget

Starbucks, grodlår, bilder och nya bekantskaper

Japp, då är det dags för ett inlägg som beskriver lördagkvällens händelser. Iira och jag hade som sagt beställt en taxi till klockan 17.45, för att vi bara inte skulle komma för sent till middagen. Vi fixade oss i ordning, hörde på musik (försökte hitta lite festmusik bland alla mina smörsånger på datorn) och småpratade. Båda var färdiga i tid och relativt nöjda med kläderna :) Aldrig kan man ju vara helt nöjd, men... Klockan 17.25 ringer Karolin och säger att de inte hinner till klockan 19.00, utan att de har skjutit upp middagen till 19.30. SUUUUCK! Vi som redan hade beställt taxi och dessutom var vi vrålhungriga. Nå, vi bestämde oss för att fara men vår beställda taxi och gå omkring på Superbrand Mall ett tag och yra före middagen, där finns ju alltid något att se. Taxifärden tog 45 minuter och kostade 5 euro, haha. Inte direkt finländska priser!! Kusken körde som en galning så att man for från ena sidan av bilen till den andra och ibland tänkte åka ut genom framfönstret när han tvärbromsade. Inga taxikuskar kan tydligen engelska här så man måste alltid ha med sig ett visitkort som man kan visa åt kusken så han vet vart han ska föra en. Vi var framme vid Super Brand Mall ca 45 minuter före vi skulle träffa de andra. Först lekte vi dumma turister och tog lite foton på tv-tornet i kvällsbelysning och sedan yrade vi och på inne i köpcentret. Våra magar kurrade som bara vad och vi kom på att vi MÅSTE fara till Starbucks för att se om de har något smått och gott att äta. Middagen skulle ju först börja om 45 minuter och vi räknade med att innan vi har bestämt oss vad vi skall beställa in så hinner klockan bli mycket. Det var superhärligt att gå in på Starbucks! Vi fick betjäning på engelska och snabb service, herreguud så man har längtat efter det i det här landet! En liten broiler-svamp paj och en apelsinjuice åkte ner i magen :) Sedan satt vi bara där och möglade ett tag innan vi gick iväg och väntade på resten av gänget utanför restaurangen.


Prick 19.25 var vi utanför restaurangen och vi höll på och skämtade om att de kommer väl kanske om en timme (för vi väntade ju på dem i en timme sist vi skulle träffas och fara till copymarket). Tyvärr så var det inte så långt ifrån sanningen! Efter en halvtimmes väntan med ökande frustration kom de äntligen. Det är superjobbigt att vänta på folk när man har bestämt att träffas en viss tid! Dessutom började vi bli oroliga för om de skulle ha gått in redan eller om vi på något mystiskt vis hade missat varandra. Nå, jag ringde till Karolin för att försäkra mig om att inget sånt hade hänt, men hon svarade inte!! Så då var det bara att fortsätta vänta. Både Iira och jag tyckte att det var så konstigt att de inte var där i tid eftersom de hade bokat bord. Restaurangen var dessutom jättefull med människor och det stod säkert ett tjugotal och väntade på att få ett bord utanför ingången.


Tillsist såg jag att de kom upp för rulltrappan. Äntligen! De var "bara" en halvtimme försenade, heh. Det var Karolin och Niklas (som båda två är jättetrevliga) Niklas verkar vara en humor typ, något av en spelevink (öh, hur skrivs det riktit?) och Karolin är pratsam och glad. Efter dem följde två andra par. Det var kul för Iira och mej som bildade ett par bland alla par, haha! Jag minns inte varifrån de andra paren var, men båda flickorna studerade i Jeppis till barnträdgårdslärare och den enas pojkvän jobbade på Wärtsilä.  Det ena paret var jättetrevliga och sådana som man skulle kunna umgås med i ett senare skede också. De såg också mycket bättre ut (som om utseende skulle ha någon betydelse). Det andra paret var fula (sorry) och otrevliga! Eller inte direkt otrevliga, men konstiga på något vis. Direkt vi hade satt oss till bords i restaurangen märkte vi att de stirrade på oss och viskade något. Fy vad sånt är störande! Visst förstår jag att de pratade om oss eftersom vi var obekanta människor, men man kan ju iaf försöka göra det lite diskret. Dem fick vi genast lite avsmak för! De var superbondar också! HAHA, sjysst jag är! Alla pratade ganska grov dialekt så Iira hade nog svårt att hänga med ibland :P Det var till och med svårt för mig ibland!

Vi satte oss ner vid ett jättestort bord med en snurrskiva i mitten och började bläddra i menyerna medan vi väntade på att de andra skulle dyka upp. Vi väntade väntade och väntade. Niklas var ut flera gånger och kollade om de väntade där och försökte också ringa dem! Tillsist fick han tag i dem och de visade sig att de var på FEL restaurang! Det finns flera Banana Leaf restauranger i stan. Nå, vi bestämde att de äter där och att vi äter på Super Brand Mall och träffas senare istället. Niklas och Karolin beställde in maten (11 rätter som vi alla smakade på) för att inte göra det så komplicerat. Maten var super och där fanns alltifrån kyckling till kött till fisk och till friterade grodlår (!!). Grodlåren var faktiskt inte så illa, tro det eller ej! Jag skulle inte ta dem igen, men de gick nog att äta. På restaurangen var det också jättebra underhållning. Det var något band som spelade och sjöng och drog upp folk och dansade med dem, hah! En från vårat gäng blev också uppdragen och tvingades dansa en hel låt med en massa konstiga rörelser. Haha, så vi skrattade :D Som tur kom vår mat in just när en av sångarna hade riktat in sig på mig, så jag slapp skämma ut mig :)


Efter maten bestämde vi oss för att fara till 88:e våningen i Jin Mao Tower på en drink. Vi skulle ta en taxi dit, men utanför restaurangen fanns bara svarta taxin och ingen ville köra oss en så pass kort bit, så det var bara att använda sig av fötterna och traska iväg. Vi blev lite besvikna på staden i mörker, för det var inte så många skyskrapor som var upplysta. Karolin berättade att det beror på att det är brist på kol efter den hemska snöstormen som de hade här och att de nu måste spara på elen. Det är ju helt förståeligt, men samtidigt synd! Fast nog var det ju ändå upplyst så att de räckte till och blev över, men vi hade förväntat oss något spektakulärt! Hoppas bara att vi hinner se staden i full belysning innan vi far hem! Redan entrén till tornet var snofsig, där fanns dörrvakter och hissvakter osv. Det kändes som om man inte riktigt passade in där... Nå först tog vi hissen upp till 54:e våningen. Där fanns ett hotell som såg helt överfint ut. Utsikten därifrån redan tog andan ur en! Sedan hamnade vi att byta hiss för att ta oss upp till 88:de våningen. WOW säger jag bara! Det var ett superfint ställe, men också superdyrt! En drink kostade 10 euro, så man ska int ha lite pengar i plånboken om man vill dricka där! Dessutom hade de något underligt service charge på 15 %, vilket innebar att man var tvungen att handla för 15 euro per person för att överhuvudtaget få komma in dit! Där fanns nästan bara västerlänningar och utsikten är något man inte glömmer i första taget. Vi beställde in en Smirnoff och dumma som vi är trodde vi självklart att det skulle vara Smirnoff på flaska! Men vad får vi? Jo, superlite starksprit i ett stort glas, haha! Så typiska finnar, eller va? Nå det var bara att dricka upp. Som tur hade de nötter i en skål brevid oss så vi hade något att dämpa smaken med. Vi beställde också in en drink som hette 3001, den var däremot supergod! Vi satte i Jin Mao tower ca en och en halvtimme innan vi förflyttade oss till nästa ställe. Iira och jag satt och pratade med det "normala" paret största delen av tiden.


Nästa anhalt hette Luna Bar dit vi förflyttade oss med taxi, stället var i de gamla franska kvarteren, Xintiandi. Där är det jättefint med låga gamla hus och en mysig stämning! Karolin berättade att det är där som stans wannabees hänger :) Vi gick in på Luna Bar och jag hade förväntat mig ett ganska stort ställe med dansgolv osv. Men där hade jag tagit helt fel! Stället var som en liten bar och där var ett liveband som spelade. Bandet var nog jättebra och spelade bl.a. Santana och Iron Maiden! Men tyvärr så levde det inte upp till mina förväntningar. Jag hade trott att vi skulle festa loss ordentligt och inte minst shejka loss, haha! På Luna Bar träffade vi också det andra gänget som egentligen skulle ha ätit med oss! Trevligt hade vi nog, men Iira och jag orkade inte vara där så jättelänge!


Klockan var kanske två när vi hoppade i en taxi hem. Taxin var superskruttig och taxichauffören otrevlig och snäsig! Som tur visste han ungefär vart vi skulle, men när vi var i en korsning nära oss började han gorma någonting och peka runt sig. Vi kunde orientera oss och visste åt vilket håll han skulle svänga. Hem kom vi tillsist, fast han tänkte köra förbi hotellet flera gånger och tvingades göra en u-sväng i ett skede! Vi bara hummade någonting när han pratade och på och sedan när vi var nära hotellet sade vi "Ting, Ting", vilket betyder stopp... När vi skulle betala gav vi jämna pengar och satt seden kvar en stund för att kolla så att vi verkligen hade gett rätt summa. Rätt ska ju va rätt :) Men då bara stirrade han på oss och pekade på att vi skulle gå ut ur taxin. Det kändes precis som om man borde ha bett om förlåtelse för att ha åkt med honom. Dessa kineser alltså!


Niklas berättade också att det är jättesvårt att jobba med dem, eftersom de först efter tre gånger fattar vad de skall göra. Dessutom har de aldrig någon brådska utan gör det i den takt som passar dem. Jag skulle bli heltokig! Ska bli så skönt att komma hem till Finland, där folk är trevliga, gör det man säger åt dem och pratar ett normalt språk!


Jag längtar också efter att komma hem och festa loss riktit ordentligt på Fone, Strampen, Ollis eller varför inte Sky! Ska bli helt superkul!


Nu sitter jag här med vått hår som håller på att torka till ett fluff! Har just kommit ur duschen och känner mej lite dagen efter... Egentligen var jag inte full igår, men konstigt nog känns det alltid av fast man bara tar några! Man kommer ihåg varför man inte dricker så ofta! Snart ska vi sätta på en tvättmaskin och sedan ska vi småningom fara och äta någonstans. Ikväll har jag också bokat in telefontid via Skype med mamma och pappa. Det är tre veckor sedan jag pratat med dem nu, känns konstigt! Tiden har nog gått snabbt här!

         


Fest

Sitter här med en ansiktsmask i ansiktet och gör mig mentalt redo för fest ikväll, wohoooo :D Ska bli superkul, hoppas att kvällen lever upp till mina förväntningar! Nu ska ja strax hoppa in i duschen och börja fixa mig i ordning på allvar. Taxin är redan beställd och den hämtar upp oss här utanför hotellet 18.00. Förhoppningsvis hinner vi i tid till middagen som börjar 19.00. Man vet ju aldrig med trafiken här! Men nu ska ansiktsmasken av och det goda humöret slås på :)

Nervfel

Idag har varit en ganska slapp dag. Vi har inte gjort något annat speciellt förutom att vi var och tränade. Imorse vaknade vi av att en bil höll på gasade upp suuuuperhögt och många gånger, mysigt alltså! Sedan var det också något alarm som kom på och for av hela tiden, suuuuck att man aldrig ska få sova så länge tills man vaknar av sig själv! Här är det alltid något eller någon som stör.

Vi steg upp sakta mak och gjorde oss beredda att fara till gymmet. Wow vi fick till och med sittplats i bussen, helt otroligt! Första gången på de tre veckor vi varit här. När vi skulle checka in fick vi höra att våra kort var färdiga, som skulle avhämtas på en annan våning. Vi gick efter dem dit och fick en skrattattack åt våra bilder :) Båda två ser ut som om vi skulle vara flintskalliga, haha! Mycket stilfullt! Träningen gick helt bra, löpning + styrketräning och tänjning.

Vi duschade snabbt och gick sedan till vårt andra stammisställe Swensen's och åt. Båda två valde Grilled Chicken Sallad och den var supergod! Eftersom det är fredag idag tänkte vi också att vi får äta en efterrätt. Vi prövade ju en gång tidigare att beställa in en brownie därifrån, men den gången slutade det ju med att vi fick en liten ostkaka! Så idag gjorde vi ett nytt försök och vi fick vår brownie! Det låter ju som om allt skulle ha gått bra, men det fanns ett litet problem; brownien var ÄCKLIG! Smakade ingenting! Man blir tokig på kineserna som inte kan baka, man sku ha lust att gå in i köket och visa dem hur man slänger ihop en riktit god kladdkaka! Vi hade tänkt nöja oss med en efterrätt idag och inte äta något annat onyttigt, men efter den brownien så blev man bara sur och ännu mer snål på något gott!

Vi hoppade på bussen hem och redan då kände jag att min mage inte var riktigt i skick... När vi kom hem blev den bara sjukare :S Ni vet sån sjuk mage som gradvis blir sjukare och sjukare tills man typ sitter dubbelvikt för att sen lätta så att det nästan känns som om det har gått om. Så höll det på typ en timme tills det faktist lättade på allvar. Usch jag HATAR att ha sjuk mage! Idag har jag inte alls haft någon ork med alla dumma kineser! Dom bara stirrar, buffas och knuffas, GAAAH! Och vart man än går så är det ljud, människor och trafik. Jag skulle ALDRIG orka bo i en storstad. Det kommer att bli sååå skönt att komma hem igen och höra tystnaden och kunna gå utan att behöva armbåga sej fram eller akta sig för att bli påkörd! Jo och en sak till som är superäckligt! Många kineskarar har en lång nagel på sitt lillfinger. Vet ni varför? Jo, för att de skall kunna peta bort skit under naglarna eller ur öronen! UUUUUSCH! Jag menar, vad har man tops och nagelfilar och saxar till?? Usch så är det superjobbigt att gå i butiker här när de följer efter en vart än man går! Bra att dom intre trampar en på hälarna också, bah!

Iira och jag satt här på hotellet och jagade upp oss mera och mera över alla dumma kineser som vi mött idag, till sist kom vi fram till att vi MÅSTE fara och handla SNICKERS! Dessutom var vi båda hungriga igen så vi tog varin kebabpinne på väg till butiken. Kebabpinnarna är supergoda här! Vi köpte två snickers var och jag har just mumsat i mig en och sitter och väntar på att få äta den andra! På vägen hem var det en gubbe som sälde ananas så en sån köpte vi också! Den borde vi spara tills imorgon, men får se hur det blir med det...

Usch jag tänker inte sätta näsan utanför hotellrummet mera ikväll för jag klarar inte av att se några människor för tillfället! Håller till och med på att bli tokig när man sitter här och hör ljudet av tutande bilar och dörrar som smäller.

Hoppas att det blir en mindre irriterande dag imorgon. Jag ser iallafall framemot morgondagen jättemycket för då ska vo träffa Karolin & Co. på en restaurang i centrum klockan åtta. Hon har bokat bord för tretton personer på en thailändsk restaurang. Efter middagen skall vi kanske fara på en drink till 88:de våningen i Jin Mao tower (tydligen något snofsigt ställe där man inte kommer in med jeans på) och sedan bär det iväg ut på krog! Låter som ett bra lördagsprogram, eller hur?


Väderväxlingar

Hade väckning klockan 8.45. Jag vaknade klockan 8.44 och var supertrött, suck! Här har varit massor med ljud hela natten. Det är biltutor, karaokesjungande, skrikande människor osv... allt hörs in hit :S Nå, det var bara att stiga upp och försöka göra sig i ordning så att man kan visa sig för allmänheten :) När vi öppnade gardinerna såg vi att vädret var mulet och tråkigt. Typiskt så hade jag plockat fram en klänning och tights som jag hade tänkt ha på mig. Det var nog bara att sätta in de kläderna i skåpet igen och plocka fram jeansen igen, suck! Jag som hade sett framemot en riktigt solig och fin dag!


Skolan har jag inget speciellt att säga om, var helt ok lektion. Iira och jag är nästan de ända som säger något på timmarna och det gör vi bara för att vi "måste", för vi skäms så mycket när ingen annan öppnar munnen.


På den två timmar och tio minuter långa lunchpausen gick vi vår vana trogen till "vårt" centrum och åt nudelsoppa. Den är alltid lika god! Önskar att jag kunde laga sån hemma också! Borde gå en matlagningskurs här och lära sig laga all god mat de har här. Deras kryddning är något helt annat än den som vi använder. På samma gång som vi var i vårt köpcentrum handlade vi också, som vanligt blev det frukt och yoghurt.


Jo, det glömde jag att säga. Medan vi gick till köpcentret (tar kanske 20 minuter) började det regna och vi hade inga paraplyn med oss, kul alltså! Det var mysigt att sitta och äta med helt vått hår och kläder. Ni kan ju gissa hur snygg frisyr jag hade sen då det torkade. Superkort pannlugg och fluffhår, mycket stiligt! Sedan då vi skulle gå hem igen så regnade det fortsättningsvis... så då blev det håret ännu vackrare och skorna ännu surare. Direkt vi kom till rummet satte jag upp håret i hästsvans och diademet åkte på, haha. Det går ju inte att visa sej med fluffhår! Inte för att någon skulle bry sig, men man känner sig så uu.


Det tog HÅRT emot att gå iväg till kinesiskan, men vi hade ju inte direkt något val. Så vi satte två timmar i det iskalla klassrummet och upprepade turvis en massa kinesiska bokstäver och ord. Jättekul! Det här språket är helt otroligt. Det finns fyra olika apostrofer och beroende på vilken apostrof man använder betyder orden olika saker och man skall uttala dem på olika sätt. Förstår inte hur jag skall komma igenom tenten?! Nå det är ett senare problem!


Det var egentligen meningen att vi skulle ha farit och tränat idag efter skolan, men det blev inget av det eftersom Iira inte är i skick ännu. Hoppas att hon bli bättre snart! Vi var till apoteket idag också och köpte någon dundermedicin åt henne så kanske den hjälper :) Undrar vad den innehåller för droger, haha. Nää, dom lär ju ska ha bra naturmediciner här faktiskt, så får se om det stämmer nu då! Jag hoppas ännu också att jag inte blir smittad, är lite orolig nog för det är jättemånga som är förkylda just nu.


Så vi har varit tråkiga ikväll och bara suttit på hotellrummet, läst en bunt med papper om den kinesiska kulturen, tvättat en maskin med kläder och ätit ananas. Blev lite förvånade när vi läste igenom bunten med papper för det verkar typ som om kineserna har kommit på allt! Porslin, kompassen, krutet, silke, papper, naturmedicin osv... Är det inte egyptierna som kommit på papper? Eller är jag helt ute och seglar?


Shopping

Pust, idag var det copymarket som gällde och jag kom hem med tre väskor (40 euro), en peak vinterjacka (20 euro) och fem scarfar (12 euro).


Det var i korthet vad som hänt idag :) Kommer nog upp foto på shoppingen sen när jag hinner och orkar vänta på att bilderna laddas upp. Vi steg upp kring 10 tiden och gick och duschade, sedan gick vi till metron och åkte till Copymarket, det tar ca en timme dit. Där snurrade vi omkring hur länge som helst och prutade för fulla muggar så nu är hjärnan helt tom!


Åt gjorde vi på en restaurang som hette Latina, helt ok mat, men lite dyrare så dit far vi nog inte tillbaka igen. När vi skulle gå ut från restaurangen kom det en man emot oss som började prata med oss. Han var turk och blev jätteglad när han hörde att vi kom från Finland :) Han gav oss sitt visitkort och tyckte att vi skulle "get together some weekend". Hm...kanske inte! Vi hade dessutom sett han och hans mamma (?) tidigare under dagen och tyckte redan då att de verkade excentriska, hans "mamma" hade en scarf virad kring huvudet och kolsvarta solbrillor.


Jag trodde att jag hade varit med om att det var mycket folk i metron, men dagens hemresa slog alla rekord. Jag önskar verkligen att jag skulle kunna förmedla mina bilder och känslor som finns i huvudet, men det går inte! Det var så mycket människor i vagnen att man stod och lutade sig på varandra och man klämdes nästan ihjäl. Tur att jag inte har klaustrofobi, för då skulle det inte gå att åka metro. Iira och jag stod ganska långt inne i metron och vi trodde på allvar att vi inte skulle komma ut på rätt station för man kunde inte röra sig inne i vagnen, så trångt var det! Som tur var det många som skulle av på vår station så vi slapp av genom att buffa och knuffa oss fram (ni kan inte ens tänka er vilket tryck det blir när folkmassorna skall ut och kommer bakifrån). Man blir helt MATT!


När vi gick hem var det en flicka som ville ta foto med oss (öööh) så de fick hon väl göra, fast lite konstigt var det ju nog! Men vi var så tomma i hjärnan vid det tillfället att vi inte ens orkade bry oss. Idag såg vi också två tiggare, usch de hemskt när barn kommer fram och tigger! Men det är de första vi har sett här, så mycket av dem finns det inte som tur.


Nu ska jag göra något annat, orkar inte sitta vid datorn på ett tag. Håller dessutom på att oroa ihjäl mig om min framtid för tillfället. Allt är osäkert just nu! Inget sommarjobb, inget ämne till slutarbetet och ja vet int... inga framtidsplaner...


Äh, nu bli ja ju deppad då ja ser de svart på vitt. Ja måste skärpa till mig nu! Kanske de ordnar upp sig förr eller senare fast det inte känns så nu. Bara jag skulle få något sorts klartecken angående sommarjobbet skulle det redan kännas så mycket bättre!


Tisdag

Bla, idag har jag ingen lust att blogga! Men tvingar mej sjalv att gora det iaf... Det ar ju roligt att ha det sen sa att jag kommer ihag precis vad som hander dag for dag. Som ni marker sitter jag pa det internationella centret for studeranden och jag behover helt grymt mycket pa wc. Men de var nat fel pa wc-dorren, sa den gick inte att fa upp. GAAAAAH. Snart kommer de i byxorna tror jag :D De val nog bara att kniiipa nu, hehe! Snart far jag lov att ga pa pojkarnas wc, om deras funkar vill saga. Hm.. eller kanske det finns nagon wc i nedre vaningen, maste nog ga utforska det efter dethar.

Hm.. var just ner och fragade om det finns nagon wc dar, men nepp. Nu kom de iaf och kollade pa wc-dorren, men de star nog bara dar och ser lika forundrade ut som jag gjorde, sa jag fortsatter att kniiipa :)

Vad har hant idag da? Inget speciellt egentligen. Borjade skolan klockan nio med kinesisk historia. Det var minst sagt slott! Lararen mollade en massa och man orkade inte riktit hanga med, hon hoppade fran ett stalle till ett annat hela tiden sa fast man skulle ha velat hanga med var det svart.

Aaaaah, nu har jag varit pa wc :) Jee, de fick upp dorren, huh!

Ja, lektionen i kinesisk historia kandes evighetslang! Det ar alldeles for langa lektioner nar de ar 2 timmar och 10 minuter. Som tur hade vi iaf en tiominuters paus. Hm.. jag har val inte berattat annat om min klass an att de ar finnjunttar. Kan ju gora det nu da nar man kanner dem lite battre.

Som sagt sa finns det tre karar, en av dem misstanker vi att ar bog, han pratar feminint, ror sig feminint och ser helt enkelt lojlig ut pa nagot satt. Vi sag honom ocksa en gang nar han rokte en tobak och da holl han i den med tva fingrar och spretade med lillfingret (sa som musik-johan brukade gora i hogstadiet och gymnasiet). Han kallar vi alltsa helt logiskt for "bogen" :) Han hanger med en tjej som har platinablont har och som ar superkort. Hon tror nog att hon ar ganska fin av sej, men egentligen har hon smaken i baken. Dessa tva slapar i sin tur pa "plugghasten". Hon ar val egentligen ingen plugghast, men ser ut som en typisk nord. Runda brillor, tanndstallning (tagrals) och dalig kladstil. De bildar ett gang.

Andra karn heter Ville och honom kallar vi for "gubbin", for han ser ut som en san. Han ar kort och har blont har som han har vattenkammat bakat (han ar MYCKET attraktiv med andra ord :P) Trots sitt utseende ar han nog ganska schysst, eller han ar den enda som pratar svenska med oss, fast han inte kan sa bra. Man far ganska fnatt nar han typ sager saker som "alla har planterat sig i grupper". Vi ar ocksa lite radda for att han skall borja hanga efter oss, for han har pratat orovackande mycket med oss pa sista tiden, haha. Han hanger med "fettot", som helt enkelt ar fet. Dessa tva hanger ocksa med "hon som ar forlovad". Henne hatar vi typ mest av alla bara for att hon ser otrevlig ut och aldrig halsar om man sjalv inte halsar forst. Hon heter by the way Annukka. Det kanns som hon tror att hon ar battre an alla andra bara for att hon stoltserar med en ring pa fingret. Pyttsan heller, jag skulle nog vilja se hennes kar inna jag blir avis pa henne. Dessutom sa sa hon en gang att "ma en edes yrita puhua ruottia". Det sa hon efter att jag berattat att jag ar svensk och inte egentligen pratar finska, men att jag nog forsoker. Gissa om man blev stord!!! Dessa bildar ett andra gang.

Den tredje karn heter Jouni och hanger alltid tillsammans med en annan tjej. Vi har funderat lange pa om de ar ett par, men inte kommit fram till nagot svar annu. De kallar vi sjalvklart for "paret". De bildar ocksa ett gang.

Sedan finns det ett gang som heter "bossganget", dar en sjalvklart ar boss. Hon har alltid nagot att saga och kommentera, vilket gar en pa nerverna. Med sig har hon tva andra, som jag inte har nagot speciellt att saga om annu.

Sedan finns det ocksa de "varldsvana", de ar alltid bara de tva och har varit till Beijing fore de kom till Shanghai. De verkar nog vara helt okej faktist, de gor det mesta pa egen hand, precis som Iira och jag.

Vem mer... jo, det finns ett gang som alltid bestar av tre personer. En av dem ar alltid riktit tipptopp och hon ar nagot av klassens fina dam :) Har varken nagot gott eller ont att saga om dem...

Och sa finns det forstas Anna och Outi, de tva flickorna som vi tog med till IKEA den forsta veckan. De ar val helt okej, men vi har nu markt att de aaaalskar att supa och typ har kommit hit for att fa gora det. Sa nu hanger vi nog inte med dem sa mycket mer... Dessutom klar de sig som finnar. Som exempel hade Anna idag pa sig rutiga byxor, ett par sneakers (sandar klumpig modell ni vet, ja kommer inte alls pa vad de heter for tillfallet), en ljusbla college dar det star fcuk, en svart-vit jerusalemscarf kring halsen, en rosa slinga i haret och en vaska i alla regnbagens farger. Sa ni kan ju tanka er hur snyggt det ar...inte!

Sa ar det ju da Iira och jag, som alla sakert hatar. Det kanns lite som om de tycker att vi ar aningen overlagsna dem (det ar vi ju ocksa, moahahahahaaa) Na men jag tror faktiskt inte att nagon direkt gillar oss, fast ingen kanner ju oss heller sa, hehe och dom lar inte borja kanna oss heller for vi haller nog oss lite pa avstand :)

Det var i stora drag var klass, verkar den inte vara underbar?

Okej, nu ska jag fortsatta med dagens program. Efter forsta lektionen bar det ivag till Trust-Mart, det stora supermarketen. Forst at vi pa vart stammisstalle, den japanska restaurangkedjan. Nu har jag antligen lart mig namnet ocksa, den heter Ajisen Ramen. Idag blev det nudelsoppa med gronsaker, yummie! Efter det handlade vi lite frukter + shampoo, balsam och duschgel. Snabbt gick vi och slangde in vara saker pa rummet och sedan var det bara att ga tillbaka till skolan for dagens andra lektion; Chinese culture. Var val...sadar, battre an historielektionen i varje fall. Direkt nar lektionen var slut hastade vi ivag till centret dar jag nu sitter, men da var datasalen full. Finnarna har ockuperat dethar stallet nu, bla! Sa da var det bara att ga hem igen. Vi tyngde i oss lite ananas och jordgubbar + en morot och spelade lite Harpan :) Efter ett tag gjorde vi ett nytt forsok att ga till centret. Pa vagen hit kom vi pa att vi skulle prova pa att ata lite gatumat. Idag testade vi pa "kottpinnar" som de grillar i varje gathorn. Vi valde en med kott och en med broiler. Jattemumsiga var de! Kommer vi helt sakert att ata igen. Vi sag ocksa nagra underliga vita bollar som de tillagade i en stekpanna med sma hal. Vi testade varsin san ocksa, de kommer vi nog inte att ta igen. De smakade nastan ingenting...vi tror att det var nagonsorts fisk inne i dom, men vi ar verkligen inte sakra... Hoppas att vi inte har atit typ grodhjarna bara xD

Ja, det var dagens program, imorgon ar det copymarket som galler! Da kommer jag forhoppningsvis hem med nagot fynd! Borde kopa en vaska som gar att ha som traningsvaska, det ar sa jobbigt att slapa alla sina saker i en plastpase.

Ja forresten sa ar var och varannan i klassen sadar halvsjuka :S Nu verkar det som om Iira har fatt en slang av flunssan ocksa, hon har sjuk hals och snuva, usch da! Hoppas verkligen att mitt immunforsvar orkar sta emot alla bobbor! Hittills kanner jag mig iaf pigg och kry :)

Det blev ju ett langt inlagg fast jag inte egentligen orkade skriva... nar man engang far upp farten sa gar det nog, hehe. Jag tycker bara synd om er som laser det, for det ar ju inte direkt intressant.

Baj Baj Appelpaj (naaamm appelpaj!)


Måndag

Idag har det varit en vårig dag. Solen har skinit och träden börjar småningom blomma. Kommer att bli jättefint då allt blir grönt! Fast det är ännu lika kallt i klassen. Idag hade vi en lektion i International Hospitality Management. Det var med den läraren som hela tiden upprepar sista orden i meningen :) Idag sade han också hela tiden "Ladies and Gentleman", haha! Annars är han nog en bra lärare och han är på något sätt söt (ni vet söt som i en äldre gubbe :P) Fast vi har nog haft allting som han föreläser om, så det är lite av en upprepning. För min del gör det ingenting! Vi får aldrig några läxor och det är bara att sitta där och lyssna och nicka lite ibland.


Efter skolan for vi direkt iväg till gymmet, där Iira först köpte månadskortet. Det gick mycket smidigare idag, när vi visste hur det gick till. Snabbt bytte vi om och sedan sprang vi på löpmattan (heter de så?) och efter det gjorde vi lite muskelövningar igen. Jag var limin från igår redan så jag undrar hur mina ben och armar kommer att må imorgon?! Inte så bra skulle jag tro. Skönt var det att svettas! Jag svettades helt sjukt mycket, de bara rann. Precis som det brukar göra på LadyLine på sommaren. Efter träningspasset gick vi i duschen... alltså oj vad de konstit att alla bara går omkring helt näcka. De står och fönar håret utan kläder, ligger på solstolar och sover, pratar med varandra osv... konstigt när man själv är så ovan med det. Helt naturligt är det ju nog egentligen, haha. Kineserna har heller absolut inga former, de flesta är helt platta. En annan konstig sak som många gör är att linda in sig i plastfolie innan de tränar eller innan de går i bastun. Hm... varför gör de det månne? Är det för att svettas mera och bränna fett eller? Jag har ingen aning... de bara mina egna filosofier. Fast jag förstår nog inte varför de lindar in sig i såna fall, för de flesta har inget extra fett att förbränna. Dom borde ge plastfolien till mig i så fall :D


Efter träningen gick vi och äta till Swensen's, samma ställe som igår alltså. Idag delade vi på en kycklingsallad(t) och en pizza. Det var verkligen hur gott som helst. Salladen slog till och med pizzan! Nästa gång tar vi nog varsin sallad istället! Pizzan var dessutom jätteliten (typ som en halv finländsk pizza) Fast det räckte ju nog bra för oss!


Nu sitter vi "hemma" och väntar på att en tvättmaskin med våra träningskläder ska bli klar. Det finns bara två tvättmaskiner här så man skulle ju tycka att alla som tvättar är noga med tiden (det tar 40 minuter att tvätta en maskin) och tömma ur den direkt den är klar. Men första gången vi gick dit och skulle sätta på en maskin låg det kläder i ena maskinen, suuuuck! Nå, vi väntade en stund och tänkte att de kommer säkert snart någon och tömmer den. Men vi väntade nog förgäves. Till sist struntade vi i det och tänkte att vi kommer tillbaka lite senare. Så det gjorde vi. Då hade den andra maskinen gått färdigt och någon smart typ hade redan tömt den. Så den satte vi på! Vi märkte nog att det stod två påsar med tvätt framför den, men de struntade vi i. Sedan när vi just hade satt på vår maskin kom det en flicka som tydligen skulle ha velat tvätta sina kassar i den maskin vi hade satt på. Moahahahahahahahaaaa, vi var bara liiite skadeglada att vi hade hunnit före henne :D I den andra maskinen låg ännu de våta kläderna kvar!


Imorgon börjar vi klockan nio, usch!


Physical Fitness and Beauty

Det var ju meningen att vi skulle ha farit med Karolin på tygmarknaden idag, men när vi skickade ett meddelande åt henne igår kväll, fick vi till svar att de inte skulle fara idag heller. Så vi fick lov att ändra våra planer. Då bestämde vi oss för att fara och kolla in ett gym.


Så idag har vi alltså varit på gym :) De var skönt att svettas lite, alltför länge sen sist! Vi bestämde oss för att fara till ett gym som de rekommenderade i Lonely Planets guidebok som heter Physical Fitness and Beauty. Så klockan 13 var vi redo för avfärd. Vi tog metron dit, eftersom vi var lite osäkra på om bussen kör där förbi. Vi hittade dit ganska snabbt och enkelt. Gymmet är i ett stort köpcentrum på femte våningen. Vi gick fram till disken och frågade om de pratar engelska... självklart pratade han inte engelska! Men sedan visade det sej att han nog kunde helt bra engelska. Vi frågade upp priserna för medlemskap. En månad kostar 50 euro och tre månader 100. Vi bestämde oss ändå för att ta en månad i gången, eftersom vi inte hade en aning hur det var där. Sedan kom det en annan gubbe som talade riktit bra engelska och berättade att de har specialerbjudande just nu - man får en månad på köpet. Vilken tur alltså! Nu får vi springa på gymmet i två månader för samma pris :) Det betyder att vi är medlemmar ända till den 9:de maj... så det är ju inte så länge kvar här sen.


Jag hade med mitt pass idag som tur (för det var man tvungen att visa upp) men Iira hade det på hotellrummet, så hon köpte ett engångsbesök idag (kostade 8 euro). Det var ett jäkla papperskrig och väntande innan jag fick mitt medlemskap. Tillsist kastade de åt mej en papperslapp och i utbyte mot den så fick man en skåpnyckel. Jag kommer att få ett riktigt kort om ca 10 dagar. Haha, de tog foto på mej till det där kortet också. Gissa hur snygg jag så ut på det fotot :) Håret uppsatt och inget smink, det blev nog inget skönhets foto direkt :P


Nå vi gick och bytte om, de hade helt okej omklädningsrum där som tur. Sedan gick vi då ut till gymmet. Det var ganska speciellt, för de hade allt i ett så att säga. I mitten hade de "aerobicsalen" och runtomkring den hade de en massa maskiner. Tyvärr har de ingen spinning, men de får vi lov att klara oss utan! När vi kom dit hade de Step 5. De såg supersvårt ut! En massa snurrande hit och dit. Men de har nog allt man kan tänka sej att erbjuda där. De hade också typ belly dance :D Kanske vi börjar fara på de så att vi är proffs sedan då vi kommer hem igen, haha. Idag var vi bara på maskinerna och jag sprang 2 x 20 minuters pass, det var jobbigt! Sedan gjorde jag lite muskelövningar och till sist tänjde vi.


Efter det var det dags för duschen. Måste nog säga att kineserna inte är blyga! Alla sprang omkring där helnäcka och ingen verkade bry sej det minsta. Det första syn vi möttes av när vi kom ut ur duschen var inte så trevlig. Hm... ni kan tänka er en helnäck kines som ligger på en solstol. Hon låg med ena benet rakt och andra benet hängde ner i golvet. Ja...hrm... ni kan ju tänka er vad man såg då när man kom rakt framifrån! Yäk! De hade också bastu där, men den var nog ingenting att hänga i julgranen precis. Kineserna bredde ut sej helt otroligt och låg över bänkarna så man knappt rymdes in.


När vi hade torkat oss och fixat oss klara gick vi och åt. Vi hittade en amerikansk restaurangkedja som såg ut att ha helt god pasta. Heter Swenson's och är kanske mer känd för sina glassportioner. Jag tog lax med ris och grönsaker och Iira åt pasta med seafood. Bådas mat smakade bra! Vi var jättehungriga för klockan hann bli fem och vi hade bara ätit morgonmål före vi stack iväg till gymmet. Vi hade sett att de hade brownies som såg goda ut i menyn och tänkte att vi skulle ta varsin... men då började de bara mumla någonting och vi trodde att de bara hade en brownie kvar. Så vi tänkte att vi delar den. När den sk brownien kom till bordet visade det sej att det var en ostkaka, ojoj alltså! Vi frågade och de sa bara att de inte hade brownie. Nå, vi orkade inte börja bråka om det utan tog skeden i vacker hand och åt. Helt god var den nog, men den slog absolut inte gårdagens kaka! Sedan begärde vi räkningen och som tur kollade vi på den och då hade de ändå tagit betalt för två ostkakor, ajaj! Nå, de sa vi såklart till om och de rättade till saken. Men man ska nog tydligen alltid kolla upp allting innan man betalar!


Sedan sökte vi upp en busshållplats och hoppade på bussen hem. Dagen har gått jättesnabbt och nu ska jag gå sätta på en tvättmaskin.


Bajbaj


Några bilder


Hårprodukterna från Tony & Guy :)


Världens godaste ostkaka


Här är en bild på läderjackan jag köpte, mina hårprodukter och boken (heter Pillow Talk - putting the past to bed och är skriven av Freya North om det intresserar)

Skulle gärna ha satt ut fler bilder, men Internet är sååå trögt att jag inte orkar vänta! Dessutom krånglar det alltid ibland så att bilderna inte går att ladda upp i arkivet :S Nå, ni får i allafall se några. Var glada för det :D

Super Brand Mall

Idag har det varit regnigt, grått och dystert i Shanghai. Det gjorde inte så mycket för oss, vi har ändå bara varit inomhus i Super Brand Mall. Lite jobbigt var det förstås att gå till metron, men... inte ska man klaga för lite regn. Var skönt att fara iväg någonstans idag för gårdagen var så slö. Vi startade kring 11 och var framme på Pudongsidan vid 12-tiden.


Mitt hår såg helt grymt ut, för min pannlugg var alldeles för lång. Anne tipsade om en bra frissa i Super Brand Mall, så vi styrde stegen ditåt först. Måste säga att det var en ganska intressant upplevelse att fara till frissan här :) Det var en person som tog emot mej, som pratade helt bra engelska. Åt henne förklarade jag också hur jag ville klippa mej, därför tog jag förgivet att hon skulle klippa mej också. Nå, sedan skickades jag iväg med en annan person till hårtvätt, vilket var superskönt! Sedan sattes jag i en frissastol och en tredje person kom och satte på mej ett såndär skynke. Efter det kom en fjärde person, som tydligen skulle klippa mej. Han var verkligen en personlighet :) Riktigt stylish med jeans, en knallrosa skjorta och en vit kavaj ovanpå. Alla som jobbade där hade självklart jättefint och stylat hår! Först klippte han mej när jag hade vått hår. Han tog bara ca en cent och pannluggen då förstås, allt gick jättesmidigt och pojken såg ut som om han var född med saxen i hand :) Medan han klippte var det hela tiden två andra som stod och såg på. När han var klar med klippningen kom samma pojke som tvättade håret och fönade det torrt. Sedan kom han som klippte mej tillbaka och klippte lite till, fixade till allt som behövdes. Däremellan var det en femte person som borstade bort hår från ansiktet, hehe. När han hade fixat till klippningen trodde jag att han var klar, men nej, då började han föna mitt hår igen och fixade dit prinsesslockar. Hur kan de göra sånt bara med hjälp av en borste? Jag förstår inte! Nåjaa, fint blev det iaf, ska bli intressant att styla det själv imorgon! Jag tänkte börja skratta för mig själv när han klippte mej för han sjöng nästan hela tiden med i låtarna som spelades på radion, haha :D Denna prinsessbehandling hade ett pris på 9 euro!


Efter min klippning hade vi ett nytt projekt att utföra; nämligen att hitta träningsskor åt Iira. Det var inte det lättaste! Fast det finns ett "Sport City" inne i köpcentret med alla sportaffärer man kan tänka sej så var det väääldigt svårt att hitta skor. Vet ni varför? Jo, de har inga större storlekar än 38,5 och Iira har 39 eller 40! Tillsist hittade hon ett par skor (som egentligen var för män, men vad gör nu det) som var helt fina och bekväma. Hon frågade efter andra skon, men då sa expediten att dom inte har den! Ooooookej, vi trodde att han måste ha missförstått oss. Om de har ena skon måste de ju ha andra skulle man ju tycka! Så vi frågade en kinesisk flicka om hon kunde fråga expediten om Iira kan få pröva båda skorna! Men NEE, det var tydligen så att det inte hade båda skorna av den modellen (?!) Bara den ena skon som stod framme på utställning. Oj huhuh, allt ska man vara med om! Nå tillsist hittade hon ett annat par som de hade båda skorna av och som passade :) så nu kan vi fara och träna, jei!


Här är det också ett stort projekt att betala för en vara! Först skriver dom ut ett kvitto, sedan skall man gå till en annan kassa och betala, därifrån får man ett annat kvitto på att varan är betald. Sedan går man tillbaka där man hittade varan, ger expediten kvittot och tillsist får man äntligen varan i en påse och kan gå därifrån.


Efter att jag hade klippt mej och Iira hade hittat träningsskor bestämde vi oss för att gå äta. Vi gick till en italiensk restaurang som Karolin rekommenderade. Den var lugn och mysig och hade superfin utsikt över floden och alla skyskrapor. Maten var dessutom helt underbar! Vi åt pennepasta med broiler och svamp, som smakade suveränt. Enda felet var att portionen var jätteliten :P Medan vi åt såg vi att folk beställde in en ostkaka som såg helt ljuvligt god ut och vi bestämde oss för att ta en sån (de ju ändå lördag idag :) alltid har man någon ursäkt, hihi) Den var GOD och med GOD menar jag himmelsktunderbarsuveräntperfekt GOD! Ni ska få se bild på den. Den riktigt smälte i munnen! Den var sådär krämig och luftig på samma gång.  Mmmmmmm, snålvattnet börjar rinna då jag tänker på den.


Efter maten forsatte vår shoppingtur med ett besök till en bokhandel. Där köpte jag en bok som lät sådär passligt löjlig och romantisk. Ska handla om två teenage sweetharts som aldrig riktigt berättat åt varandra hur de känner. Årtal senare träffas dom igen... och ja, ni kan ju säkert tänka er ungefär hur den slutar också :) Hoppas att den är bra iaf!


Sedan snubblade vi över en Toni & Guy frissasalong och självklart var vi tvungna att gå in och dregla över produkterna. Uuuups, jag råkade visst köpa ett spray, ett mousse och ett spray som skyddar mot värmebehandling. Heh, så kan det gå! Blev typ 40 euro tillsammans! Ajabaja Nina! Inte alls bra! (joo, de var visst bra, jag e så nöjd så!) Så nu ska det bli ännu roligare att styla håret imorgon! Bestämde mej också för att kaaanske fara dit och klippa mej före vi far härifrån, men får se om det bli av. Borde ju passa på att skämma bort sig lite när man är här också, det är ju inte varje dag man har tillgång till en Toni & Guy frisörsalong (de kunde dessutom bra engelska där) Ni märker, jag har redan börjat med en övertalningskampanj mot mig själv :D


Super Brand Mall måste nog vara mitt favoritshoppingställe här! Det finns allt där! Det finns till och med en rink där man kan åka skridskor (!!!!!!!) därinne och så finns det en biograf (:D) på åttonde våningen. Så man saknar inte mycket när man traskar omkring där.


När våra fötter började skrika av att de var sjuka, förstod vi att det var dags att fara iväg hem, så det gjorde vi! Nu sitter vi här i rummet och jag har just tyngt i mej ett äpple och en croissant. Snart ska jag krypa ner i sängen med min nya bok, mysigt värre! Imorgon ska vi och titta på tygmarknaden med Karolin & co.


Maaaaat

Dagens mat

Såhär såg det ut när vi åt idag, fast på denhär bilden hade inte allting hunnit komma till bordet ännu. Nu kanske ni får en bils av hur mycket mat det fanns att välja på!

Kinesmiddag

Idag hade vi ju ledigt från skolan! Vi hade tänkt sova jättelänge, men självklart började byggkararna bullra här kring klockan åtta. Vet inte om jag berättat, men det finns jättestora byggställningar uppsatta kring hela hotellbyggnaden. Idag började de tydligen ta ner ställningarna. Det betyder ju antagligen att de är färdiga, så de ju väldigt positivt! Men det var inte roligt imorse när de slängde ner alla balkar, skruvar och plankor. Ni kan ju gissa hur högt det låter när järnbalkar faller från femte våningen till marken!? Både jag och Iira var nära att ge upp planerna på att sova flera gånger under morgonen, men envisa som vi är så försökte vi sova ända tills klockan var 11.30. De hade troligtvis lunchpaus kring klockan halv 11, för då blev det tyst i en timme. Det var därför vi båda sov till halv 12! Annars sover man jätteskönt här. Det är så pass kallt att man måste bädda in sig i en puppa och när man väl ligger där i sin varma puppa är det superskönt. Enda dåliga är att sängen är lite hård, annars är det perfekt. Gardinerna är sådana som mörklägger rummet totalt, vilket är skönt! Fast de ju inte så bra när man ska stiga upp tidigt :)


Vi var slöa som bara vad "imorse" och tog det luuungt. Båda två duschade och jag tog mej tid att smörja in hela kroppen, vilket verkligen var på tiden! Sedan satt vi på Internet ett tag, spelade lite Harpan och pratade strunt. Vi funderade också i en evighet på vad vi skulle ta på oss till kvällens middag. Jag kom fram till att ta strumpisar, min orangerandiga klänning och en kofta, enkelt men ändå lite stiligare. Tillsist kom vi på att vi måste gå handla någonting att äta. Vi gick till bageriet och köpte croissanter och till ett fruktstånd där vi köpte äppel, ananas och jordgubbar. Till och med frukter är jättebilliga här! För allt det vi köpte idag (också croissanterna) betalade vi knappt fem euro. Det var verkligen en upplevelse att köpa frukter också. Det kom tre karar till ståndet när vi skulle välja frukter och började babbla en massa på kinesiska. Fast vi inte förstod någonting så fortsatte dom bara, haha :D Dom är nog lite konstiga domhär kineserna. Sedan när vi köpte ananasen så skärde dom den färdigt i bitar, vilken lyx alltså! Men eftersom de inte kan koncentrera sig på vad de gör utan måste göra flera saker på samma gång (dvs skära frukten, prata med tre andra karar och stirra på oss) föll typ halva ananasen på marken, buhuuuu! Vi fick ingen ny heller, för vi hade redan betalat. Vi undrar också lite om dom tog mera betalt av oss än det kostade, för han tvekade jättelänge innan han gav tillbaka växelpengar. Men nåjaa, dyrt var det ju inte så...


Efter det styrde vi kosan hemåt och smaskade i oss croissanterna samt frukterna. Yummie! Ananas och jordgubbar måste nog vara bland mina favoritfrukter (och bär då förstås). Efter det började vi hata att vi var tvungna att gå på kinesmiddagen! Som jag redan skrev satt vi och spelade Harpan och var helt hysteriska. Klockan 17.58 gick vi ner till lobbyn där vi trodde att vi skulle träffa de tre kinesiska lärarna. Vi stod där och såg dumma ut, två spända flickor (det var iskallt) med  presenter i händerna. Klockan gick till 20 över och inga lärare syntes till. Efter några minuter kom dom som tur. Men det var tydligen vi som hade väntat på dem på fel plats. Den manliga läraren (Julien) sa att det var meningen att vi skulle ha träffats på Foreign Guest House. Lite man skämdes då! Vårt "hotell" heter Shanghai International House for Education. Det konstiga är att det finns tre Foreign Guest Houses här på campuset och vi trodde att vi bor i ett av dem, men det gör vi alltså inte :) Hups! Så det var ju inte direkt den bästa starten på träffen. Vi höll på att skämmas ihjäl, för Julien fick det dessutom att låta som om det var vi som var dumma. Dom två andra lärarna var kvinnor; Ting och Maggie. Ting var hur söt som helst och hon kunde engelska väldigt bra! Maggie var jätteblyg, men verkade nog vara helt trevlig. Julien kunde inte så bra engelska och han tyckte jag inte riktigt om...


Nåjaa, vi märkte redan från första börja att det kommer att bli såndär pinsamma tystnader. Men klart det, eftersom vi inte har något gemensamt med dem! Vi gick iaf väg till en restaurang här i närheten och visades till ett avskilt rum med ett stort runt bord. Här i Kina får man alltid bara en meny per bord (superkonstigt!) så det var bara  Julien som fick en. Han gav den vidare till oss och sa att vi får bestämma vad vi vill äta. Hm... det var ju inte direkt det lättaste för menyn var jättelång och det fanns en massa bilder där. Dessutom så visste vi inte om vi skulle beställa åt oss själva eller åt alla. Man vet aldrig här om man ska beställa en massa småsaker i olika skålar eller om man skall beställa en rätt med typ grönsaker som tillbehör. Nå, vi frågade om de kan rekommendera någonting och då tog dom tillbaka menyn och började diskutera vad dom skulle beställa. Det tog hur länge som helst, medan vi satt där och såg dumma ut. De ville beställa typiska kinesiska rätter åt oss. De första rätterna kom in på bordet redan innan de hade beställt allt!


Bordet var runt med en stor rund glasskiva i mitten som gick att snurra på. Så man kan ha en massa olika små rätter på glasskivan och bara snurra runt den så att alla kommer åt alla små skålar. Helt smart nog :) Efter att de äntligen hade beställt allting försökte vi hålla igång en diskussion, men det var inte det lättaste! Det var mest Iira, jag och Ting som pratade. Usch det var pinsamt. Jag tänkte få superfnatt flera gånger när det blev tyst, för jag kunde höra Iiras röst i huvudet "dehär e aaasit" :D Nåjaa, maten började komma in sakta mak och det kom massor!! Bordet var helt fullt. Det var 2 x fisk, kött, friterad äggplanta, räkor, pekinganka, tofu, ärtskidor, äggrulle, en sorts köttbulle in i en deg och nå sorts bollar (såg ut som minipotatisar, men de var jättesöta) Självklart skulle vi äta med pinnar också. Det var dessutom plastpinnar och de är mycket värre eftersom allting bara halkar av dem :) Jag föredrar helt klart träpinnar! När all mat äntligen hade kommit så sa lärarna åt oss att börja, så Iira och jag plockade åt oss av alla saker tills tallriken var riktit full. Det var jättejobbigt, för lärarna tog ingenting utan bara kollade på oss när vi plockade åt oss. Sedan när vi hade tagit en massa, tänkte vi att vi väntar på dem så att alla kan äta på samma gång. Men dom bara sa att vi skulle börja. Så det gjorde vi! Allting var nog helt gott, men det var jobbigt att försöka äta med pinnar medan de stirrade och typ fnissade för sig själv.


Sakta mak började också de ta åt sej, men de tog bara en sak i gången. Hehe, så satt vi där med våra överfulla tallrikar. De åt verkligen superlite och långsamt. Det var superpinsamt och man ville ingenting hellre än att sjunka igenom golvet och försvinna därifrån. Vi åt det vi ville ha ganska snabbt och hoppades på att de också skulle trycka i sig sin mat så att vi kunde gå, men de satt där i alla sköns ro och plockade åt sej. Tillsist var alla färdiga, men då kom efterrätten in! Eller efterrätt och efterrätt, det var några melonskivor och sockerrör. Melonen var jättegod, men sockerröret var inte precis så gott. Eller det hade jättegod smak, men sedan försvann smaken direkt och de kändes som om man tuggade trä och det var jättesvårt att svälja. Iira och jag smakade på sockerröret först, men sen såg jag då en lärare åt det och hon spottade ut det efter att ha tuggat det ett tag. Så hon tuggade bara ut den goda smaken och spottade sedan ut de träiga resterna, hups! Kanske det var så man skulle göra. Men är man dum finne så är man, hur ska man kunna veta det? Nåjaa, tillsist hade alla ätit allt de skulle och vi kunde äntligen gå iväg, huh! Vi sa ett ganska snabbt hejdå och tackade förstås dem översvallande :) De betalade som tur! Men oj så mycket mat det lämnade! Långt över hälften av allt de beställde in!


Tyvärr så erbjöd sig Julien att ta med oss till någon gammal stad nära Shanghai något veckoslut! Skiiiit, vi vet inte hur vi skall komma ur det! Tänkte bara låta det vara och hoppas att han glömmer bort det :)


Dom var ju gulliga som tog sej tid att träffa oss och bjöd oss på mat en fredagskväll! Nu är det iaf över och förhoppningsvis behöver vi inte träffa dem igen.


Just det, jag skulle ju berätta hur det gick med tvättandet igår också! Det var sista slutligen jätteenkelt att tvätta och kläderna blev rena! Men det var nog ett projekt innan vi förstod hur man skulle tvätta för alla instruktioner var på kinesiska. Vi var först nere till receptionen och frågade om de kan hjälpa oss att sätta på tvättmaskinen eftersom vi inte förstår kinesiska. Men nere i receptionen fattade de inte nästan någon engelska. De ville bara att vi skulle köpa ett tvättkort (vilket vi ju ha gjort redan). Tillsist fattade hon att vi vill ha hjälp med tvättmaskinen och skickade dit en städerska för att hjälpa oss. Städerskan bara babblade på och vi nickade bara! Som tur har man ju ögon att se med, så man kunde ju se hur hon gjorde. Det var bara att trycka på en knapp och sätta in kortet så startade den igång. Tvättmaskinerna måste ha varit ganska nya för de centrifugerade bra (inte som vår, då kläderna är helt slaskvåta :D). Så nu har vi också lärt oss att använda tvättmaskinen här. Det känns som om vi börjar ha det mesta under kontroll nu efter två veckor.


Gonatt på er!


Kinesträff

Usch, nu sitter Iira och jag här i vårt lilla krypin och fryser! Vi ska snart träffa kineserna som ingen av oss vill träffa. USCH och FY att slösa sin fredag på de! De känns så dumt att träffa nån som vi överhuvudtaget inte känner och inte har något gemensamt med. Visst om vi skulle ha träffa dem första veckan, så skulle dom ha kunna berätta lite allmänt om stan och vart vi ska fara, men den guidningen har vi ju redan fått. Vi träffar dem egentligen bara för att vår lärare har skickat med presenter åt dem som vi måste ge. Allt vi känner just nu är hat :)

Ojoj, en sån pessimist man kan va! Hoppas att de blir bra iaf. De brukar ju oftast nog bli helt okej sista slutligen. Hatar denhär sista timmen när man bara sitter och tittar på klockan och tänker att om 20 minuter måst ja fara, oj nej nu e de bara tio, usch om fem minuter osv... Känner mej nervös i hela kroppen för tillfället, faktist första gången jag varit så här och det är ju inte en känsla som man saknar direkt.

Jaja, snart bär det iväg på kinesträff! Skriver mer ikväll.

Ni hao ma

Idag hade vi var forsta kinesiska lektion och jag sager bara HERREGUUUUUUUD vilket sprak! De grymt! Man fattar absolut noll! Forstar att det ar varldens svaraste sprak. Var larare ar dessutom urusel och lar pa ett jattedaligt satt. Vi far inga papper och hon skriver bara upp vissa ord pa tavlan, sa det ar verkligen jattesvart att hanga med. BLA! Den tva timmar och 10 minuter langa lektionen var en plaga. Det varsta ar dessutom att man inte har nagon nytta av kinesiska om man inte tanker sla sej ner och bo i dethar landet och det har jag inga planer pa att gora. Vi hade massor med muntliga ovningar (=usch och fy) som jag inte alls hangde med i! Iira och jag satt dar och sag ut som tva fragetecken. Ni borde hora hur dom utalar orden har, de typ svaljer halva ordet och talat valdit snabbt, sa att man absolut inte ska hanga med, haha! Som tur har vi iaf kinesiska bara en gang i veckan (kanske man kan skolka nangang ocksa?)

Har kommer nagra smakprov pa kinesiska:
- Xia wu hao (Schaaa wu ao)= Good afternoon
- ni hao ma? (Nii-i haaao ma)= How are you?
- hen hao (Hn haao)= Very well
- ni he (niii-naaaa)=and you?
- Wo ye hen hao (wou jeea hn haao) = I'm fine too
- Zai jian (tsai djien) = byebye

Det som star inom parentes ar hur man utalar orden (enligt mej da alltsa, heh). Egentligen sa ska det ocksa vara en massa underliga appostrofer och grejer men dem orkar jag inte anstranga mej for att fa dit. Sedan ska ni ju sjalvklart utala allting i superspeed och med ganska hog och pa nagot satt gnallig rost pa samma gang som ni svaljer halva ordet. Lycka till!

Imorse kom vi oss upp ur sangen efter mycket moda och stort besvar nar klockan ringde. Jag vet inte vad det ar med mej just nu, men jag drommer massor! Jag vaknade med ett ryck fem minuter fore klockan skulle ringa imorse av en drom. Jag dromde att jag var i ett hoghus och helt plotsligt borjade golvet luta. Da markte jag att hela huset haller pa att vinka och just fore jag skulle sla i marken och tankte att nu dor jag, sa ryckte jag till och vaknade! Usch det var riktit obehagligt!! Na...vi gick ivag till skolan for en lektion i kinesisk turism och turismkultur. Den var faktist intressant. Lararen var ung och kunde prata normal engelska! Det gjorde det betydligt enklare att folja med! Men hjalp mej med vara klasskompisar, dom e nog lite dumma! Eller dom fattar int riktit engelska sa bra tydligen. Lararen fragade i borjan av timmen vilket vart forsta intryck av Kina var. Och jag (OBS JAG!!!) svarade att det ar mycket folk. Sedan fragade han mej om jag visste hur mycket folk det bor har och jag svarade att jag tror det ar omkring 17 miljoner. Han nickade och sa att vi kommer att ga igenom det sen sa jag far se om det ar ratt svar. Genast sa da en annan finne att hon tror att det ar narmare 20 miljoner (jakla besserwisser :P) Najaa, sedan fragade lararen vad de andra hade fatt for forsta intryck. Han pekade pa nagon idiot som svarade att hon skulle tro att det ar 17 miljoner. Han bara skakade pa huvudet och forsokte an en gang forklara att han menade andra intryck, inte andra forslag pa antalet manniskor som bor har. Da sager en annan idiot att han tror att det ar 21 miljoner. APUUUUUST, gissa om man fick na fel!!! Tillsist blev Iira sa frustrerad att hon sa att hennes forsta intrycket var all trafik. Nog ar dom dumma ibland vara kara landsman! Na hur som helst sa var iaf timmen intressant (och by the way sa ar det 18 miljoner invanare i Shanghai, sa jag var ganska nara) fast vi inte direkt hann ga igenom sa mycket. Lararen var ganska rolig for han sa hela tiden att vi ska avbryta honom och saga om vi tycker att det blir for tungt eller nagot, sa kan vi ta en paus eller sluta lite tidigare :D Det skulle aldrig handa i Sydvast!!

Efter forsta lektionen gick Iira och jag ivag till den stora supermarketen. Dar gick vi forst och at till vart favoritmatstalle; den japanska restaurangkedjan. Vi at bada ris med lok och kott, verkligen helt supergott! Efter det gick vi till supermarketen och handlade ett torkstall till klader och ett torkstall till underklader (ett sant med kladnypor). Sa ikvall ska det tvattas. Borjar markas att vi inte tvattat pa nastan tva veckor! Har snart inga klader kvar att ta pa mej! Efter att vi hade handlat gick vi tillbaka till hotellrummet och monterade ihop var lilla stallning (vi var sa duktiga sa :D) Seden var det dags att traska ivag till den ackliga lektionen i kinesiska som jag redan berattade om.

Annars har det inte hant nagot speciellt idag och kommer troligtvis inte att handa heller. Imorgon ar det leeeeedigt!! Da far vi soooova!

Ett annat Copy Market

Efter en natt med drommar, drommar och mera drommar bar det ivag till Copy-Market pa Nanjing Road. Vi hade traff med Karolin klockan halv 1, och duktiga flickor som vi ar, kom vi saklart i tid. Det gjorde dessvarre inte Karolin. Hon ringde som tur och sa att hon och hennes kompanjoner ar forsenade. Iira och jag satt och vantade i en timme pa dem... men det var helt okej eftersom vi satt ute i solen :) Harligt med varsol! Tillsist kom de trippande, det var Karolin, hennes kompis Ann-Charlotte, tva karar och en hoggravid kines (Leslie). Vi bekantade oss snabbt med dem och sedan gick vi ivag mot copy-market. Vi pratade mest med Karolin, som var helt trevlig. Men hon pratade nog valdigt dialekt, sa Iira hade nog lite problem att hanga med i svangarna :) Dessutom var de andra i ganget (forutom Leslie da) ocksa troligtvis fran samma trakter sa nar de talade med varandra blev det ju nog ganska bred dialekt, hehe.

Karolin gav oss ocksa lite nya tips om restauranger och pa sondag ska vi troligtvis folja med henne till tygmarknaden, dar man t.ex. kan sy upp klader. Hon bjod ocksa in oss att trana med henne nagongang, dar pa deras omrade och att komma och sola till utepoolen :) Sa det kommer vi nog helt sakert att nappa pa! Troligtvis far vi ut pa krog nastnasta helg, nar det kommer nagot yngre gang pa besok.

Jag kopte ingenting pa copy-market idag heller, tankte att det ar battre att avvakta ett tag. Men Karolins kompisar kopte flera par jeans (8 euro styck!!), vaskor, jackor, solglasogon och klockor... sa nog kan man shoppa har nog. Jag tyckte nastan battre om den andra copymarketen, for det var lite lugnare dar. Pa denhar copymarketen sa rev dom och slet i en fran varje horn! Det ar ackligt nar dom riktit tar i en och skriker i ens ora "lady, lady want some bags or watches. Prada, Gucci, Louis Vuitton osv...". Nog var dom tokiga pa den andra marknaden ocksa, men inte riktit lika grymt. Jag maste nog skicka hem nagot pa posten, for annars maste jag betala helt sjuka summor i overvikt pa kappsacken! Det kostar tydligen 35 euro for varje kilos overvikt, sa det gar inte att borja betala sadana summor. Lindur, funderade om jag kanske maste skicka hem vara jackor med Anne och Sampos kontti, som kommer till Vasa forst till julen... ar det forsent eller? Nog skulle man ju hellre ha jackan redan fore jul, menmen... jag vet inte riktit hur jag ska fa hem dem.. de tar sa grymt med utrymme! Na, mast se hur dyrt de ar att skicka med posten.

Jag maste nog helt enkelt gora sa att jag slanger mina gamla skrotklader och tar med de nya, hehe! Kommer ju att kopa massor med vaskor och jeans och skor! Joo, efter att vi hade shoppat ett tag for Karolin & Co pa kaffe, men da var klockan redan sa mycket att Iira och jag bestamde oss for att fara hem. Vi for forst och at pasta till Pizza Hut och sedan tankte vi fara och ta varsin brownie till Starbucks, men dom hade inga dar :( sa da struntade vi i det! Istallet hoppade vi pa metron hem. Imorgon borjar vi nio, sa da blir det lite tidigare uppstigning, vilket betyder att vi borde komma oss i sang nagongang ikvall! Hm.. jag ar nog lite skeptisk till det! Pa fredag ska vi traffa nagra kineser som Maria (var larare) typ tvingar oss att traffa, de skulle iaf ta med oss ut pa middag, sa jag antar att de betalar, hihi. Nagonting positivt kommer det ju ur att traffa dem da ocksa! Men det ar lite storande eftersom det ar pa var lediga fredag...men vi bestamde oss for att det far bli var tvattdag da, kul alltsa! Pa lordag ska vi troligtvis fara till Superbrand Mall igen och ga igenom de aterstaende fem vaningarna som vi inte hann med forra gangen och sedan pa sondag bar det ivag till tygmarknaden med Karolin. Det blir nog en riktit bra helg, tror jag :)

Tisdag

Vi fick ett telefonsamtal till rummet igar kvall, dar var kontaktperson berattade att lararen som vi skulle ha haft idag pa morgonen ar sjuk, sa lektionen ar installd! Syyyyyynd alltsa, vi fick alltsa en sovmorgon och borjade forst klockan 13.30 idag :)

Dagens lektion handlade om kinesisk kultur. Lektionen var valdigt slo, vi tittade pa Mulan (ni vet Disneys tecknade film) storsta delen av timmen for att fa en inblick i kinesisk kultur. Det var en lektion i min smak, haha! Filmen var dessutom bra! Jag tankte fa fnatt at var larare idag igen, for han sa hela tiden "yes, yes", "You see" och "see". Genast det blev tyst ett tag fyllde han ut med yes, yes eller you see! Alla larare har tycks ha nagot speciellt just for dem :) Skulle ha varit riktit bra om inte det forbannade klassrummet skulle vara sa kallt, man ar som en istapp efter att ha suttit dar i tva timmar! Vi fick faktist en hemlaxa idag ocksa, vi skulle fundera vilka saker ur den kinesiska kulturen man kunde snappa upp fran Mulan filmen... Uppgiften ar ju inte alltfor svar med andra ord!

Efter skolan gick vi ivag till den stora supermarketen och handlade. Det var verkligen ett stort komplex! Dar fanns allt man kunde tankas behova, sa det var bra att vi hittade dit! Dar fanns ocksa flera restauranger och t.ex. McDonalds, Burger King, KFC och en japansk restaurangkedja som serverar jattegod mat. Vi handlade yoghurt (8st), varsin snickers, brod, appel, banan, ost, vatten, appelsinsaft och ananas, allt det blev 6 euro! Tur att det ar billigt att leva har. Det var helt intressant att ga omkring i matbutiken och se vad dom riktit ater har. Dar fanns allt fran a till o! Men maste nog saga att det ar helt okej att vi inte har nagot kok, det ar sa enkelt att fara ut och ata varje dag. Efter att vi hade handlat gick vi och at till den japanska restaurangkedjan! Vi har atit dar en gang forr och de har verkligen helt supergod mat. Idag valde vi en nudelsoppa med kott och gronsaker, som smakade helt gudomligt. Enda som var jobbigt var att ata den med pinnar! Soppa + Pinnar ar en dalig kombination, haha! Till sist fick vi anda uppfiskat alla nudlar darifran och sorplade i oss lite av spadet (for man fick faktist nagon sorts skopa att fiska upp det med). Sedan var man riktit matt och belaten. Da var det bara att ta kassarna och traska ivag hemat igen!

Vi slangde snabbt in kassarna pa rummet och styrde sedan kosan mot det internationella centret for att sitta pa Internet och uggla ett tag! Man maste ju halla sej uppdaterad om vad som hander hemma ocksa! Tur att det finns internet alltsa, man skulle ju bli tokig annars. Sa nu har jag just smaskat i mig en snickers, men suck och ston den var inte alls lika god som dom brukar vara! Vi sa just med Iira att man tydligen ska kopa snickers fran var narmaste butik, for dar ar dom helt himmelskt goda :)

Imorgon har vi ledigt och da ska vi traffa Karolin. Hon skulle hora av sig annu ikvall om hon kommer pa nagon brilljant plan angaende vad vi skall gora! Jag hoppas att hon talar lite mindre dialekt an sist vi traffade henne, annars kan det bli svart for Iira att hanga med i alla svangar, haha :D Men ska iaf bli kul att se vilka tips hon kan ge oss. Hon maste nog ha ganska trakigt har om dagarna! Maste bli slott att bara vara for sag sjalv hela dagen lang! Men vad gor man inte for sin kar, eller hur var det?

Forsta skoldagen

Idag var da var forsta skoldag... i Kina! Klockan 13.10 gick vi i samlad trupp ivag till klassrummet. Dar vantade var larare pa oss. Klassrummet var verkligen svinkallt och alla satt och huttrade under timmen. Till och med lararen forelaste med jackan pa! Lektionen borjade precis som jag onskade. Inga presentationer och inga diskussioner, jippii! Bara sitta och lyssna och anteckna, var hur skont som helst (forutom att det var kallt da) Vi trodde forst att lararen skulle vara jattestrang, for han sag ut sa. Men han verkade snall och trevlig och skamtade mycket. Enda problemet var att jag tankte fa fnatt av att han ofta upprepade det sista ordet i en mening flera ganger. Typ om han sa "It is cold in Finland" sa upprepade han sedan "In Finland, in Finland" ett par ganger, haha! Som tur verkar vi inte heller ha grupparbeten, eller iaf sa han ingenting om nagot sant, sa far hoppas pa det basta. Vet inte heller om vi har tent i slutet, eller hur examinationen gar till.

Efter timmen for vi ivag till IKEA! Vi slapade runt pa tva finska flickor som vi hade lovat att visa dit. Pa IKEA hade vi ju tankt kopa ett torkstall till kladerna, men det fanns inga sadana dar :O Sa vi for hem tomhanta. Det var ju lite synd. Men det maste finnas nat rum nanstans i hotellet dar man kan torka kladerna. De kan ju inte ha ett laundryroom om de inte har ett torkrum eller en torktumlare skulle man ju tycka. Pa IKEA passade vi ocksa pa att ata kottbullar :) Idag var det annu godare, for vi fick mos till dom, yummie! Lite jobbigt att slapa pa de finska flickorna nog, men man forstar ju nog att de vill ha hjalp med att hitta runt har. Vi bestamde med Iira att det anda var sista gangen vi staller upp och leker guider! Det ar sa jobbigt att hela tiden tvingas vanta pa nagon annan och speciellt eftersom vi inte alls kanner dem! Iira och jag har redan anpassat oss till varandras fart, hehe.

Annars har vi int gjort na speciellt idag. Imoron har vi skola igen hela dan sa far si om de likadant da, hoppas de! Efter skolan tankt vi far till nan stor supermarket som tydligen skall finnas har i narheten o se om det finns nanting atbart dar!

Gah, ja blir galen! Nar vi akt buss ida sa kom de hela tiden nan trudelutt i radion, sa nu har den fastnat helt pa hjarnan :D Haha, Iira haller pa fa na fel me mej da ja gar o sjunger pa den konstant. Na de iaf battre an att ha julsanger pa hjarnan, for de hadd ja typ hela forra veckan :D De storande for vi har ju ingen radio i rumme, sa man vet int alls vilken sorts musik dom lyssnar pa har. De sku faktist va ganska intressant att vet! Sa vet man ju int heller vilken musik som spelas pa radio i Finland, sa ja kommer att ha myki att ta igen sen da ja kommer hem igen! Samma sak galler med filmer, de helt skada har for di far bara visa ett begransat antal utlandska filmer per ar. Sa just nu gar de typ guldkompassen och enchanted pa bio har. Fast de finns ju farstas miljoner piratkopior av splitternya filmer som man kan kopa pa gatorna, men man vet ju aldrig hurdan kvalitet dom ar! Men sen kostar dom ju ocksa 20 cent, sa int e dom ju dyra precis.

Nu har ja int na mer vettit att skriv! Tack o hej leverpastej :D

Copy Market

Hade väckning kvart före tio, för vi skulle träffa Anne klockan halv ett på metrostationen. Klockan sju började de bygga här igen, så man fick ju fel i nerverna direkt från morgonen. Iira fick nog klockan kvart över nio och hoppade upp ur sängen. Jag låg ännu kvar och drog mej till halv tio. Sedan gick vi iväg till metrostationen. Vi ville vara ute i god tid eftersom man aldrig vet hur länge det tar att åka från ett ställe till ett annat här. Efter två byten som gick helt smidigt var vi på vår träffplats redan klockan 12. Vi väntade ett tag och sedan kom Anne emot oss.


Vi fick en jättebra guidad rundtur på Copy Market och lärde oss hur mycket man kan och skall pruta. Där fanns typ ALLT! Skulle ha kunnat köpa typ 1000 väskor och skor! Där fanns också t.ex. Canadian Goose jackor som man kunde få för 20 euro! Iira köpte en jättefin röd Peak-jacka (en såndär längre modell, som liknar Canadian Goose jackorna). Jag prövade också en sån, men den var alldeles för stor åt mej och de hade inga mindre numror än xs :( Istället kommer jag nog att köpa en Canadian Goose jacka, för den hade dom i xxs storlek (hm.. när har jag någonsin haft xxs?) Modellerna här är tydligen jättestora! Jag vill ha en sån som är lite längre, de såg mycket snyggare ut än dom kortare. Tyvärr hade de inte den färg jag ville ha idag (en brun) så jag skall gå efter min jacka en annan gång. Lindur, ska jag köpa en åt dej också? Jag såg på en likadan modell som Ville har. Vilken färg vill du ha isåfall? Hon som sålde jackorna gav 250 RMB som utgångspris, så jag tänkte nog försöka få ner priset till under 200, speciellt om jag köper två! :) Så dyrt är det ju inte precis! Önskar att jag kunde köpa hem massor åt er alla, men tyvärr så får jag inte hem det på planet :(  Förstår inte ens hur jag skal få hem allt som jag har redan nu...


Träffade också Karolin på copymarket, hon verkade trevlig, fast vi hann inte prata så mycket med henne. Pratade väldigt bred dialekt, så jag tänkte få superfnatt flera gånger, haha! Annars så gick vi nog bara omkring där och yrade ett bra tag, medan Anne berättade hur mycket (eller lite) vi skall betala för allt! Var verkligen en nyttig dag för oss.


Efter att vi var färdiga på Copy Market for vi hem till Anne och Sampo för att se hur dom bor. De hade det verkligen jättefint! Värsta lyxanläggningen. Lägenheten var väl inte så speciell, men de hade fina parker runt omkring och sedan hade de ett klubbhus där det fanns gym, tennis- och squashbanor, inne- och utepool, restaurang, butik osv. Förstår nog att det går att komma hit med hela familjen om man har möjlighet att bo på ett såndär ställe, det är nog lite annat än vårt skruttiga hotellrum, hehe! Vi bor nog riktigt bakom takana vi! Den sida som de bor på är jätteny och det märks verkligen. De som bor på området har också full service med minibussar som går varje halvtimme till metrostationen, varje timme till en stor matbutik, varje lördag till IKEA, varje söndag till SuperBrand Mall och sedan gick den nog in till stan flera gånger per dag också. Anne och Sampo var jättegulliga och bjöd oss på mat idag :) God mat hade de också där, vi år varsin Burrito som smakade himmelskt.


Efter att vi hade ätit var klockan redan sex, så då var det bara för oss att ta minibussen till metron och ta oss hemåt. Hemfärden tog ca en och en halv timme. Men då for vi också via matbutiken och köpte mera yoghurt och bröd.


Inatt hoppas jag att jag sover lite bättre, för har sovit dålit de senaste nätterna. Påsarna under ögonen blir alltmer framträdande, hehe. Imorgon börjar då skolan, skall bli intressant. Men skulle nog hellre strunta i skolan och bara vara ledig och shoppa här! Ansökte också om ett stipendium för ett par dagar sedan, hoppas verkligen jag får det för annars kommer jag att vara helt pank innan det här utbytet är över.


Tack och god natt!


Finntuppar och läseordning

Idag kom ju då dom andra eleverna som vi skall studera tillsammans med. Det var meningen att vi skulle gå ner till lobbyn ca klockan 10.45 för att träffa dem och vår kontaktperson Iris. Men klockan halv 10 väcktes vi av att telefonen ringde (telefonen i rummet alltså). Iira lyfte yrvaket på luren och i andra ändan var Iris som sa att hon var nere i lobbyn och väntade på oss. Det är nog länge sedan vi fått så bråttom här! Båda två upp ur sängarna med en väldig fart, in i wc för att tvätta ansiktet och snabbt på med kläderna. På 20 minuter var vi nere i lobbyn, inte alltför fräscha men... Där träffade vi Iris och fick våra läsordningar. Vilken lättnad alltså! Vi har ganska lite skola. Såhär ser vår vecka ut:


Måndag:        13.30-15.40: International Hospitality Management

Tisdag:           9.00-11.10: Chinese History

                        13.30-15.40: Chinese Culture

Onsdag:         Ledig

Torsdag:        9.00-11.10 Tourism and Tourism Culture

                        13.10-15.40 Chinese

Fredag:           Ledig


Skönt! Vi har bara skola tre dagar i veckan! Man vet ju inte hur mycket hemuppgifter vi kommer att ha, men förhoppningsvis klarar man av det också. Det är ju super att ha långhelg så man hinner göra kortare utflykter. Dessutom börjar vi först 13.30 på måndagarna, så det är en mjukstart på veckan. Lektionerna är ju däremot ganska långa, men sedan har vi ju två och en halvtimmes paus mitt på dagen, så vi står väl ut! Jag hoppas hårt på att det bara är undervisning och mycket lite diskussioner. Vi skulle tydligen ha någon sorts tentvecka den sista veckan också. Just det ja... vår skola slutar redan 16 maj! Dom har ändrat det IGEN! Suck och stön, vårt plan lyfter mot Helsingfors först den 24 maj.. nå man hinner ju shoppa upp sina sista korvören då iaf. Men det är störande att de håller på byter datum hela tiden.


Nåja, efter att vi hade fått våra läsordningar satte vi och pratade med Iris, som är riktigt trevlig! Vi fick bland annat reda på att det finns en tvättmaskin här på hotellets tredje våning som vi får använda. Huh, vilken tur! Vi trodde att vi måste använda oss av hotellets laundry service, som är ganska dyrt. Ända problemet är bara hur kläderna skall torka, för de verkar inte ha någon torktumlare. Som tur kom vi på den briljanta idén att vi ju kan fara till IKEA och köpa ett torkställ som vi kan ha i rummet. Så det är inplanerat tills måndag eftermiddag. Tvättmaskinen fungerar med ett kort som man köper från receptionen, kortet kostade 6,5 euro och för det får man tvätta 10 maskiner. Helt ok pris! Hon tipsade också oss om att vi kan köpa ett transportcard som går att använda i bussar, metro och taxin. Det tänkte vi göra i dag, men så dåligt minne som vi har glömde vi självklart bort det. Sedan skall det tydligen finnas någon större supermarket ca en kvarts promenad härifrån, det är ju alltid intressant att gå i matbutiker i andra länder för att de vad de riktigt äter. Dit blir det nog också ett besök någon dag.


Jepp, efter att ha pratat med henne ett tag, rullade det in en buss på hotellgården. Ut vällde en hel hop med finnar! O HJÄLP, det syntes verkligen att det var finnar, värsta superjunttar! De var hemskt att se! Ni kan ju tänka er, de såg riktigt vilsna ut och hade typ på sej verkkare och lenkkare :) Nåja, int nu riktigt alla men... Man kände sig nästan som en snobb, trots vår brutala uppväckning imorse. Nåjaa, de kom in i lobbyn, kånkande på sina väskor. Med sig hade de också en lärare som såg ut som en fin lady! Vi tänkte att vi skulle vara vänliga och hälsade med "god morgon", hon bara tittade på oss och frågade "mitääää", just så... nå vi ändrade vår hälsning till "huomenta god morgon" istället. Då fick vi ett snäsigt huomenta som svar. De var förstås en hemsk procedur innan alla 19 finnar hade fått sina rumsnycklar och ordnat upp allt med betalningen så dom yrade omkring där en god stund. Efter ett tag kom deras lärare till oss och frågade hur vi hade kommit hit och vem vi var! Hm, vi svarade att vi kommit på egen hand, men att vi skall studera med deras grupp. Hon bara aha, så när har ni kommit hit då, igen svarade vi vänligt att vi redan har varit här en vecka. Hon var jätteförvånad och kunde inte tro det var sant. Förresten, hon var från Jakobstad, så hon pratade faktist svenska med oss! Nå, hon började söka i sina papper och förstod inte alls varför vi inte var med, vi fick börja förklara för henne att vi är här på ett skilt avtal och inte egentligen har något att göra med gruppen, förutom att vi skall studera tillsammans med dem. När hon äntligen förstod att vi varit här en vecka och att vi inte hörde till gruppen tyckte hon självklart att det skulle vara en bra idé om vi guidar runt gruppen här i Shanghai. Klart att vi inte ville det! Vem vill nu släpa runt på en grupp med 19 finnar i en superstorstad! Så vi sa försiktigt att de gärna får fråga oss vad de vill, men... Jaja, hon nickade bara och yrade sedan iväg någon annanstans.


Vi bestämde oss för att gå hälsa på eleverna iställe, så schyssta som vi är gick vi och tog alla i hand och presenterade oss. Blä, varenda en av dem var finnar! Ingen svenskspråkig, suck och stön! Dessutom var de typ från Peräseinäjoki, Kemi, Joensuu, Oulo och Kuopio så riktiga urfinnar med andra ord. Håhåijajaaa. Vi pratade med två stycken som verkade helt vettiga (de studerade i jeppis), resten vet vi ingenting om och jag tror att vi kommer att hålla oss lite på avstånd också. Det måste vara helt superjobbigt för dom att komma hit först nu och bara ha en dag på sej att återhämta sej innan skolan börjar, lite konstigt ordnat måste man säga! Nå nu e dom nu här i alla fall. När alla småningom hade ordnat upp alla betalningar och formaliteter, kom plötsligt läraren och ropade att "mä oon järjestänyt teille oppaat" och pekade på oss! Vi måste ha sett ut som frågetecken!! Men vad kunde man annat än att le snällt och mumla ett svagt mmm. Till råga på allt kläckte hon ur sej att "dom pratar också svenska, dom studerar på svenska". Det kändes som om det växte ut horn på de andra eleverna, hehe! Nä nu överdriver jag nog, menmen... Vi hade ju inte ens ätit morgonmål ännu och nu menade tydligen hon att vi skulle guida runt eleverna på campuset (som vi inte heller känner till ännu), vi sprang då snabbt upp på rummet och slängde i oss en yoghurt och smörgås. När vi kom ner tillbaks var det Iris som höll i trådarna och dom skulle tydligen iväg och äta lunch. Som tur behövde vi inte komma med. Så vi följde bara med en bit och lekte guider och pekade ut var närmaste butik och sånt finns. Sedan smet vi försiktigt ifrån dem.


Jag hoppas verkligen att de splittas upp i mindre grupper sen när de ska röra sig på stan, för det är helt omöjligt att röra sig här med en så pass stor grupp! Nåjaa, vi fortsatte bort från dem och tänkte att vi skulle ha gått till supermarketen som Iris pratade om, men eftersom både Iira och jag hade nya skor, sa fötterna stopp! Så vi vände om och började halta iväg hemåt istället. På vägen tillbaka kikade vi in i ett par butiker. Iira köpte en såndär krimskrams grej i form av en kinesflicka till sin telefon och ett bälte. Vi kom också på att vi behöver lite häften till skolstarten, så vi gick också till en sån butik. Jag köpte fem häften som kostade 40 cent styck, haha, nog är det billigt här! Sedan gick vi långsamt iväg till hotellrummet. Idag har det också varit riktigt skönt och varmt väder, så därför gick vi ut och satte oss på en bänk för att skriva ner vår läsordning i kalendrarna. Där satt vi en god stund och njöt av värmen och solen! Sedan gick vi tillbaka till hotellrummet med våra saker och tillbaka ut igen för att äta något. Vi stegade in i en restaurang som vi sett att det varit mycket folk på och satte oss till bords. Efter mycket möda och stort besvär fick vi beställt lite grönsaker, ris och en gryta med kyckling. Maten var god, men stark! Munnen bara brände efter att vi hade ätit klart. Grytan hade god smak, men problemet var bara att den innehöll typ kycklingskinn också, usch!! Det fick man sitta och noggrant ta bort för att kunna äta den! Efter maten gick vi till butiken för att köpa tvättmedel och vår dagliga snickers, haha! Vi hade också bestämt att vi får köpa varsin bakelse från bageriet för att fira lördagen :) Bakelsen var tyvärr inte så god :S, så den ligger nu i skräpkorgen, synd! Men snickersen bara väntar på att få åka ner i magen!


Ja det var väl i stora drag vår dag! Imorgon skall vi träffa Anne som ska guida oss igenom marknaden för fejkvaror. Jag ska sätta upp bilder så snabbt jag kan, men eftersom det där internationella centret är stängt på helgerna så går det ju vääääldit trögt! Men senast på måndag kommer mera bilder :)


Trevlig helg alla!


RSS 2.0