Finntuppar och läseordning

Idag kom ju då dom andra eleverna som vi skall studera tillsammans med. Det var meningen att vi skulle gå ner till lobbyn ca klockan 10.45 för att träffa dem och vår kontaktperson Iris. Men klockan halv 10 väcktes vi av att telefonen ringde (telefonen i rummet alltså). Iira lyfte yrvaket på luren och i andra ändan var Iris som sa att hon var nere i lobbyn och väntade på oss. Det är nog länge sedan vi fått så bråttom här! Båda två upp ur sängarna med en väldig fart, in i wc för att tvätta ansiktet och snabbt på med kläderna. På 20 minuter var vi nere i lobbyn, inte alltför fräscha men... Där träffade vi Iris och fick våra läsordningar. Vilken lättnad alltså! Vi har ganska lite skola. Såhär ser vår vecka ut:


Måndag:        13.30-15.40: International Hospitality Management

Tisdag:           9.00-11.10: Chinese History

                        13.30-15.40: Chinese Culture

Onsdag:         Ledig

Torsdag:        9.00-11.10 Tourism and Tourism Culture

                        13.10-15.40 Chinese

Fredag:           Ledig


Skönt! Vi har bara skola tre dagar i veckan! Man vet ju inte hur mycket hemuppgifter vi kommer att ha, men förhoppningsvis klarar man av det också. Det är ju super att ha långhelg så man hinner göra kortare utflykter. Dessutom börjar vi först 13.30 på måndagarna, så det är en mjukstart på veckan. Lektionerna är ju däremot ganska långa, men sedan har vi ju två och en halvtimmes paus mitt på dagen, så vi står väl ut! Jag hoppas hårt på att det bara är undervisning och mycket lite diskussioner. Vi skulle tydligen ha någon sorts tentvecka den sista veckan också. Just det ja... vår skola slutar redan 16 maj! Dom har ändrat det IGEN! Suck och stön, vårt plan lyfter mot Helsingfors först den 24 maj.. nå man hinner ju shoppa upp sina sista korvören då iaf. Men det är störande att de håller på byter datum hela tiden.


Nåja, efter att vi hade fått våra läsordningar satte vi och pratade med Iris, som är riktigt trevlig! Vi fick bland annat reda på att det finns en tvättmaskin här på hotellets tredje våning som vi får använda. Huh, vilken tur! Vi trodde att vi måste använda oss av hotellets laundry service, som är ganska dyrt. Ända problemet är bara hur kläderna skall torka, för de verkar inte ha någon torktumlare. Som tur kom vi på den briljanta idén att vi ju kan fara till IKEA och köpa ett torkställ som vi kan ha i rummet. Så det är inplanerat tills måndag eftermiddag. Tvättmaskinen fungerar med ett kort som man köper från receptionen, kortet kostade 6,5 euro och för det får man tvätta 10 maskiner. Helt ok pris! Hon tipsade också oss om att vi kan köpa ett transportcard som går att använda i bussar, metro och taxin. Det tänkte vi göra i dag, men så dåligt minne som vi har glömde vi självklart bort det. Sedan skall det tydligen finnas någon större supermarket ca en kvarts promenad härifrån, det är ju alltid intressant att gå i matbutiker i andra länder för att de vad de riktigt äter. Dit blir det nog också ett besök någon dag.


Jepp, efter att ha pratat med henne ett tag, rullade det in en buss på hotellgården. Ut vällde en hel hop med finnar! O HJÄLP, det syntes verkligen att det var finnar, värsta superjunttar! De var hemskt att se! Ni kan ju tänka er, de såg riktigt vilsna ut och hade typ på sej verkkare och lenkkare :) Nåja, int nu riktigt alla men... Man kände sig nästan som en snobb, trots vår brutala uppväckning imorse. Nåjaa, de kom in i lobbyn, kånkande på sina väskor. Med sig hade de också en lärare som såg ut som en fin lady! Vi tänkte att vi skulle vara vänliga och hälsade med "god morgon", hon bara tittade på oss och frågade "mitääää", just så... nå vi ändrade vår hälsning till "huomenta god morgon" istället. Då fick vi ett snäsigt huomenta som svar. De var förstås en hemsk procedur innan alla 19 finnar hade fått sina rumsnycklar och ordnat upp allt med betalningen så dom yrade omkring där en god stund. Efter ett tag kom deras lärare till oss och frågade hur vi hade kommit hit och vem vi var! Hm, vi svarade att vi kommit på egen hand, men att vi skall studera med deras grupp. Hon bara aha, så när har ni kommit hit då, igen svarade vi vänligt att vi redan har varit här en vecka. Hon var jätteförvånad och kunde inte tro det var sant. Förresten, hon var från Jakobstad, så hon pratade faktist svenska med oss! Nå, hon började söka i sina papper och förstod inte alls varför vi inte var med, vi fick börja förklara för henne att vi är här på ett skilt avtal och inte egentligen har något att göra med gruppen, förutom att vi skall studera tillsammans med dem. När hon äntligen förstod att vi varit här en vecka och att vi inte hörde till gruppen tyckte hon självklart att det skulle vara en bra idé om vi guidar runt gruppen här i Shanghai. Klart att vi inte ville det! Vem vill nu släpa runt på en grupp med 19 finnar i en superstorstad! Så vi sa försiktigt att de gärna får fråga oss vad de vill, men... Jaja, hon nickade bara och yrade sedan iväg någon annanstans.


Vi bestämde oss för att gå hälsa på eleverna iställe, så schyssta som vi är gick vi och tog alla i hand och presenterade oss. Blä, varenda en av dem var finnar! Ingen svenskspråkig, suck och stön! Dessutom var de typ från Peräseinäjoki, Kemi, Joensuu, Oulo och Kuopio så riktiga urfinnar med andra ord. Håhåijajaaa. Vi pratade med två stycken som verkade helt vettiga (de studerade i jeppis), resten vet vi ingenting om och jag tror att vi kommer att hålla oss lite på avstånd också. Det måste vara helt superjobbigt för dom att komma hit först nu och bara ha en dag på sej att återhämta sej innan skolan börjar, lite konstigt ordnat måste man säga! Nå nu e dom nu här i alla fall. När alla småningom hade ordnat upp alla betalningar och formaliteter, kom plötsligt läraren och ropade att "mä oon järjestänyt teille oppaat" och pekade på oss! Vi måste ha sett ut som frågetecken!! Men vad kunde man annat än att le snällt och mumla ett svagt mmm. Till råga på allt kläckte hon ur sej att "dom pratar också svenska, dom studerar på svenska". Det kändes som om det växte ut horn på de andra eleverna, hehe! Nä nu överdriver jag nog, menmen... Vi hade ju inte ens ätit morgonmål ännu och nu menade tydligen hon att vi skulle guida runt eleverna på campuset (som vi inte heller känner till ännu), vi sprang då snabbt upp på rummet och slängde i oss en yoghurt och smörgås. När vi kom ner tillbaks var det Iris som höll i trådarna och dom skulle tydligen iväg och äta lunch. Som tur behövde vi inte komma med. Så vi följde bara med en bit och lekte guider och pekade ut var närmaste butik och sånt finns. Sedan smet vi försiktigt ifrån dem.


Jag hoppas verkligen att de splittas upp i mindre grupper sen när de ska röra sig på stan, för det är helt omöjligt att röra sig här med en så pass stor grupp! Nåjaa, vi fortsatte bort från dem och tänkte att vi skulle ha gått till supermarketen som Iris pratade om, men eftersom både Iira och jag hade nya skor, sa fötterna stopp! Så vi vände om och började halta iväg hemåt istället. På vägen tillbaka kikade vi in i ett par butiker. Iira köpte en såndär krimskrams grej i form av en kinesflicka till sin telefon och ett bälte. Vi kom också på att vi behöver lite häften till skolstarten, så vi gick också till en sån butik. Jag köpte fem häften som kostade 40 cent styck, haha, nog är det billigt här! Sedan gick vi långsamt iväg till hotellrummet. Idag har det också varit riktigt skönt och varmt väder, så därför gick vi ut och satte oss på en bänk för att skriva ner vår läsordning i kalendrarna. Där satt vi en god stund och njöt av värmen och solen! Sedan gick vi tillbaka till hotellrummet med våra saker och tillbaka ut igen för att äta något. Vi stegade in i en restaurang som vi sett att det varit mycket folk på och satte oss till bords. Efter mycket möda och stort besvär fick vi beställt lite grönsaker, ris och en gryta med kyckling. Maten var god, men stark! Munnen bara brände efter att vi hade ätit klart. Grytan hade god smak, men problemet var bara att den innehöll typ kycklingskinn också, usch!! Det fick man sitta och noggrant ta bort för att kunna äta den! Efter maten gick vi till butiken för att köpa tvättmedel och vår dagliga snickers, haha! Vi hade också bestämt att vi får köpa varsin bakelse från bageriet för att fira lördagen :) Bakelsen var tyvärr inte så god :S, så den ligger nu i skräpkorgen, synd! Men snickersen bara väntar på att få åka ner i magen!


Ja det var väl i stora drag vår dag! Imorgon skall vi träffa Anne som ska guida oss igenom marknaden för fejkvaror. Jag ska sätta upp bilder så snabbt jag kan, men eftersom det där internationella centret är stängt på helgerna så går det ju vääääldit trögt! Men senast på måndag kommer mera bilder :)


Trevlig helg alla!


Kommentarer
Postat av: Sisu

Typiskt att alla skulle vara såndär "urfinnar" :( Men kanske dom e trevliga om ni sku lära känna dom? ...eller så smygmördar dom er då ni sover för att ni e svenska! Hjälp! :o

2008-03-02 @ 09:29:07
URL: http://cissabelle.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0