Kinesmiddag

Idag hade vi ju ledigt från skolan! Vi hade tänkt sova jättelänge, men självklart började byggkararna bullra här kring klockan åtta. Vet inte om jag berättat, men det finns jättestora byggställningar uppsatta kring hela hotellbyggnaden. Idag började de tydligen ta ner ställningarna. Det betyder ju antagligen att de är färdiga, så de ju väldigt positivt! Men det var inte roligt imorse när de slängde ner alla balkar, skruvar och plankor. Ni kan ju gissa hur högt det låter när järnbalkar faller från femte våningen till marken!? Både jag och Iira var nära att ge upp planerna på att sova flera gånger under morgonen, men envisa som vi är så försökte vi sova ända tills klockan var 11.30. De hade troligtvis lunchpaus kring klockan halv 11, för då blev det tyst i en timme. Det var därför vi båda sov till halv 12! Annars sover man jätteskönt här. Det är så pass kallt att man måste bädda in sig i en puppa och när man väl ligger där i sin varma puppa är det superskönt. Enda dåliga är att sängen är lite hård, annars är det perfekt. Gardinerna är sådana som mörklägger rummet totalt, vilket är skönt! Fast de ju inte så bra när man ska stiga upp tidigt :)


Vi var slöa som bara vad "imorse" och tog det luuungt. Båda två duschade och jag tog mej tid att smörja in hela kroppen, vilket verkligen var på tiden! Sedan satt vi på Internet ett tag, spelade lite Harpan och pratade strunt. Vi funderade också i en evighet på vad vi skulle ta på oss till kvällens middag. Jag kom fram till att ta strumpisar, min orangerandiga klänning och en kofta, enkelt men ändå lite stiligare. Tillsist kom vi på att vi måste gå handla någonting att äta. Vi gick till bageriet och köpte croissanter och till ett fruktstånd där vi köpte äppel, ananas och jordgubbar. Till och med frukter är jättebilliga här! För allt det vi köpte idag (också croissanterna) betalade vi knappt fem euro. Det var verkligen en upplevelse att köpa frukter också. Det kom tre karar till ståndet när vi skulle välja frukter och började babbla en massa på kinesiska. Fast vi inte förstod någonting så fortsatte dom bara, haha :D Dom är nog lite konstiga domhär kineserna. Sedan när vi köpte ananasen så skärde dom den färdigt i bitar, vilken lyx alltså! Men eftersom de inte kan koncentrera sig på vad de gör utan måste göra flera saker på samma gång (dvs skära frukten, prata med tre andra karar och stirra på oss) föll typ halva ananasen på marken, buhuuuu! Vi fick ingen ny heller, för vi hade redan betalat. Vi undrar också lite om dom tog mera betalt av oss än det kostade, för han tvekade jättelänge innan han gav tillbaka växelpengar. Men nåjaa, dyrt var det ju inte så...


Efter det styrde vi kosan hemåt och smaskade i oss croissanterna samt frukterna. Yummie! Ananas och jordgubbar måste nog vara bland mina favoritfrukter (och bär då förstås). Efter det började vi hata att vi var tvungna att gå på kinesmiddagen! Som jag redan skrev satt vi och spelade Harpan och var helt hysteriska. Klockan 17.58 gick vi ner till lobbyn där vi trodde att vi skulle träffa de tre kinesiska lärarna. Vi stod där och såg dumma ut, två spända flickor (det var iskallt) med  presenter i händerna. Klockan gick till 20 över och inga lärare syntes till. Efter några minuter kom dom som tur. Men det var tydligen vi som hade väntat på dem på fel plats. Den manliga läraren (Julien) sa att det var meningen att vi skulle ha träffats på Foreign Guest House. Lite man skämdes då! Vårt "hotell" heter Shanghai International House for Education. Det konstiga är att det finns tre Foreign Guest Houses här på campuset och vi trodde att vi bor i ett av dem, men det gör vi alltså inte :) Hups! Så det var ju inte direkt den bästa starten på träffen. Vi höll på att skämmas ihjäl, för Julien fick det dessutom att låta som om det var vi som var dumma. Dom två andra lärarna var kvinnor; Ting och Maggie. Ting var hur söt som helst och hon kunde engelska väldigt bra! Maggie var jätteblyg, men verkade nog vara helt trevlig. Julien kunde inte så bra engelska och han tyckte jag inte riktigt om...


Nåjaa, vi märkte redan från första börja att det kommer att bli såndär pinsamma tystnader. Men klart det, eftersom vi inte har något gemensamt med dem! Vi gick iaf väg till en restaurang här i närheten och visades till ett avskilt rum med ett stort runt bord. Här i Kina får man alltid bara en meny per bord (superkonstigt!) så det var bara  Julien som fick en. Han gav den vidare till oss och sa att vi får bestämma vad vi vill äta. Hm... det var ju inte direkt det lättaste för menyn var jättelång och det fanns en massa bilder där. Dessutom så visste vi inte om vi skulle beställa åt oss själva eller åt alla. Man vet aldrig här om man ska beställa en massa småsaker i olika skålar eller om man skall beställa en rätt med typ grönsaker som tillbehör. Nå, vi frågade om de kan rekommendera någonting och då tog dom tillbaka menyn och började diskutera vad dom skulle beställa. Det tog hur länge som helst, medan vi satt där och såg dumma ut. De ville beställa typiska kinesiska rätter åt oss. De första rätterna kom in på bordet redan innan de hade beställt allt!


Bordet var runt med en stor rund glasskiva i mitten som gick att snurra på. Så man kan ha en massa olika små rätter på glasskivan och bara snurra runt den så att alla kommer åt alla små skålar. Helt smart nog :) Efter att de äntligen hade beställt allting försökte vi hålla igång en diskussion, men det var inte det lättaste! Det var mest Iira, jag och Ting som pratade. Usch det var pinsamt. Jag tänkte få superfnatt flera gånger när det blev tyst, för jag kunde höra Iiras röst i huvudet "dehär e aaasit" :D Nåjaa, maten började komma in sakta mak och det kom massor!! Bordet var helt fullt. Det var 2 x fisk, kött, friterad äggplanta, räkor, pekinganka, tofu, ärtskidor, äggrulle, en sorts köttbulle in i en deg och nå sorts bollar (såg ut som minipotatisar, men de var jättesöta) Självklart skulle vi äta med pinnar också. Det var dessutom plastpinnar och de är mycket värre eftersom allting bara halkar av dem :) Jag föredrar helt klart träpinnar! När all mat äntligen hade kommit så sa lärarna åt oss att börja, så Iira och jag plockade åt oss av alla saker tills tallriken var riktit full. Det var jättejobbigt, för lärarna tog ingenting utan bara kollade på oss när vi plockade åt oss. Sedan när vi hade tagit en massa, tänkte vi att vi väntar på dem så att alla kan äta på samma gång. Men dom bara sa att vi skulle börja. Så det gjorde vi! Allting var nog helt gott, men det var jobbigt att försöka äta med pinnar medan de stirrade och typ fnissade för sig själv.


Sakta mak började också de ta åt sej, men de tog bara en sak i gången. Hehe, så satt vi där med våra överfulla tallrikar. De åt verkligen superlite och långsamt. Det var superpinsamt och man ville ingenting hellre än att sjunka igenom golvet och försvinna därifrån. Vi åt det vi ville ha ganska snabbt och hoppades på att de också skulle trycka i sig sin mat så att vi kunde gå, men de satt där i alla sköns ro och plockade åt sej. Tillsist var alla färdiga, men då kom efterrätten in! Eller efterrätt och efterrätt, det var några melonskivor och sockerrör. Melonen var jättegod, men sockerröret var inte precis så gott. Eller det hade jättegod smak, men sedan försvann smaken direkt och de kändes som om man tuggade trä och det var jättesvårt att svälja. Iira och jag smakade på sockerröret först, men sen såg jag då en lärare åt det och hon spottade ut det efter att ha tuggat det ett tag. Så hon tuggade bara ut den goda smaken och spottade sedan ut de träiga resterna, hups! Kanske det var så man skulle göra. Men är man dum finne så är man, hur ska man kunna veta det? Nåjaa, tillsist hade alla ätit allt de skulle och vi kunde äntligen gå iväg, huh! Vi sa ett ganska snabbt hejdå och tackade förstås dem översvallande :) De betalade som tur! Men oj så mycket mat det lämnade! Långt över hälften av allt de beställde in!


Tyvärr så erbjöd sig Julien att ta med oss till någon gammal stad nära Shanghai något veckoslut! Skiiiit, vi vet inte hur vi skall komma ur det! Tänkte bara låta det vara och hoppas att han glömmer bort det :)


Dom var ju gulliga som tog sej tid att träffa oss och bjöd oss på mat en fredagskväll! Nu är det iaf över och förhoppningsvis behöver vi inte träffa dem igen.


Just det, jag skulle ju berätta hur det gick med tvättandet igår också! Det var sista slutligen jätteenkelt att tvätta och kläderna blev rena! Men det var nog ett projekt innan vi förstod hur man skulle tvätta för alla instruktioner var på kinesiska. Vi var först nere till receptionen och frågade om de kan hjälpa oss att sätta på tvättmaskinen eftersom vi inte förstår kinesiska. Men nere i receptionen fattade de inte nästan någon engelska. De ville bara att vi skulle köpa ett tvättkort (vilket vi ju ha gjort redan). Tillsist fattade hon att vi vill ha hjälp med tvättmaskinen och skickade dit en städerska för att hjälpa oss. Städerskan bara babblade på och vi nickade bara! Som tur har man ju ögon att se med, så man kunde ju se hur hon gjorde. Det var bara att trycka på en knapp och sätta in kortet så startade den igång. Tvättmaskinerna måste ha varit ganska nya för de centrifugerade bra (inte som vår, då kläderna är helt slaskvåta :D). Så nu har vi också lärt oss att använda tvättmaskinen här. Det känns som om vi börjar ha det mesta under kontroll nu efter två veckor.


Gonatt på er!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0